112

Ouders opgepakte YouTuber Ties: 'hopen op een goede afloop, maar dat hebben we niet in de hand'

De ouders van de opgepakte Ties Granzier hebben een vlog op YouTube gezet over de arrestatie van hun zoon. Het is de eerste keer dat moeder Audrey en vader Stefan reageren. Ze hebben gisteren met Ties gesproken en zeggen dat het goed gaat met hun zoon.

Donderdag werd bekend dat youtuber Ties Granzier (20) en zijn vriend Grovert Sweep waren opgepakt bij Area 51, een Amerikaanse legerbasis. Gisteren werden ze vrijgelaten.

Ouders wisten niet van plannen

Volgens zijn vader wisten hij en Audrey dat Ties en Govert langs Area 51 gingen, maar niet dat ze daar naar binnen wilden. Het duo zou volgens Ties’ vader voorbij een bord zijn gegaan omdat ze iemand wilden spreken. Ze wilden vragen wat ze mochten fotograferen of zien. In plaats daarvan werden ze opgepakt.

“We vinden het ‘a’ heel lastig om deze video te maken en ‘b’ moet je deze video maken, maar goed. Er hangen zo veel media aan de lijn dat we toch wel iets van een commentaar willen geven. En daarnaast willen we er zelf ook geen drama van maken”, zegt vader Stefan Granzier.

Turbulente dag

Volgens de ouders was het gisteren zo’n beetje de meest turbulente dag uit hun leven toen bekend werd dat hun zoon was opgepakt. Ze wisten niets van de arrestatie en hoorden het via het nieuws. Daarna was er even paniek en barstte het mediacircus los. Iedereen wilde Ties’ ouders spreken, maar ze hielden de boot af want ze wisten nog niet heel veel over de situatie van hun zoon.

Lees ook: Nederlandse Youtubers dringen Amerikaans legerterrein binnen en worden opgepakt

Hun zoon werd dinsdag opgepakt. Sindsdien kregen ze geen app-contact meer met hem. De twee gingen een rondreis maken, onder meer in Death Valley, dus zijn ouders vonden het in eerste instantie niet vreemd dat hij niet bereikbaar was. Gisteren kwam het duo weer vrij na het betalen van de borg van 500 dollar.

‘Hopen op goede afloop’

De ouders hebben contact met het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Het is hopen op een goede afloop, maar die hebben wij niet in de hand”, stelt moeder Audrey.

Ties Granzier is een van de bekendste Nederlandse Youtubers en heeft ruim 700.000 volgers. “Ik hoop dat jullie, als ze er weer zijn, een steuntje in de rug geven”, zegt moeder Audrey tegen haar en Ties’ volgers. Volgens de ouders is er na maandag meer nieuws als de jongens in de VS zijn voorgeleid aan de rechter. Ze sluiten af met een bedankje aan hun volgers voor alle #freeTies-comments.