Misdaad

Vader Ivana Smit: 'Ik heb aan haar beloofd gerechtigheid te zoeken'

“Pap, pap, wakker worden!” Marcel’s zoon maakte hem vanochtend vroeg wakker met het goede nieuws: het onderzoek naar de dood van zijn dochter Ivana moet worden heropend. Marcel is ontzettend blij, maar “de strijd is nog lang niet gestreden”.

“Dit raakt ons hard”, zegt Marcel Smit vrijdag tegen Hart van Nederland-verslaggever Ilse van Wingerden. “Jarenlang hebben we tegenslag op tegenslag gehad. Ik ben heel erg opgelucht.”

Naakte Ivana viel van twintig hoog naar beneden

De 18-jarige Ivana werd in december 2017 naakt gevonden na een val van de twintigste verdieping van een flatgebouw in Kuala Lumpur, Maleisië.  In die flat woonde echtpaar Johnson. Ivana zou voor haar dood in hun woning zijn geweest.

Het Amerikaanse stel werd ondervraagd en daarna vrijgelaten. Tijdens het onderzoek naar de dood van Ivana verdwenen ze met de noorderzon. De rechtbank in Kuala Lumpur oordeelde in maart dat Ivana’s dood een ongeval was, maar haar familie gelooft dat niet.

Eindelijk nieuw onderzoek

Na volharding van maanden wordt het onderzoek nu eindelijk heropend. “Het is de erkenning die we altijd hebben gezocht”, reageert Marcel Smit. De tranen rolden over zijn wangen, toen hij het hoorde. Net als bij Ivana’s moeder.

Maar de ouders weten als geen ander wat nog komen gaat. “Er zal nog een lange lijdensweg voor ons volgen, want de strijd is nog niet gestreden. Wij kunnen de zaak niet met rust laten, omdat wij weten dat er mensen zijn hier schuld aan hebben. Ik heb Ivana aan haar kist beloofd gerechtigheid te zoeken.”

ivana

Foto: Ivana Smit

‘Verdriet is elke dag groter’

Elke dag hebben de Limburgers nog verdriet over de tragische dood van hun Ivana. “Mensen zeggen altijd: door de tijd heen slijt het. Maar bij ons is het eigenlijk met de dag erger geworden.”

“De moeder van Ivana heeft het erg zwaar. Ze heeft haar tenslotte negen maanden in haar buik gedragen”, zegt Ivana’s vader. “Maar voor mij is het ook zwaar, want ik hield erg veel van haar. Ze was onze trots.”

Johnsons aan de leugendetector

Na de eerste meevaller in jaren, willen Ivana’s ouders doorpakken, met een leugendetector. “Als de Johnsons echt zo onschuldig zijn, moeten ze meedoen aan een leugendetectortest. Als ze dat niet willen doen, dan weet ik al genoeg.”

Lees ook: Misdaadjournalist Thijs Zeeman confronteert Johnsons met vragen over dood Ivana

In een kerk in Roermond kwam de familie van het model vandaag samen om kracht te vinden. “Kracht om de schuldigen te kunnen bestraffen voor hun daad en kracht om ervoor te zorgen dat Ivana’s dood niet voor niks was. Dat is een heel erg zware strijd.”