Misdaad

Misdaadjournalist Thijs Zeeman confronteert verdwenen Johnsons met vragen over dood Ivana

Een onverwachte wending in de raadselachtige dood van het 18-jarige model Ivana Smit in Maleisië. Haar dood was geen ongeluk.

Dat concludeert misdaadjournalist Thijs Zeeman in zijn nieuwe documentaire.

LEES HIER ALLES OVER DE ZAAK IVANA SMIT

Speurtocht naar echtpaar

Ivana Smit wordt 7 december 2017 naakt dood gevonden onderaan een flatgebouw in Kuala Lumpur, Maleisië. Het echtpaar Johnson, waar Ivana op dat moment verbleef, heeft haar als laatste in leven gezien. Tot nu toe weigerden ze te getuigen in de rechtbank en waren ze spoorloos.

Journalist Thijs Zeeman besloot ze op te zoeken en na een intensieve zoektocht wist hij ze te confronteren. ”Deze mensen willen echt niet gevonden worden dus om hen op te sporen was nog best een flinke klus”, vertelt Thijs Zeeman. ”Ze zijn al ruim een jaar bezig om de pers te ontwijken en om deze hele zaak onder het tapijt te schuiven”.

Tijdens de confrontatie met Luna Johnson kan Zeeman al het een en het ander vertellen: ”Zij zal nooit in met woorden vertellen; ‘wij hebben Ivana over het balkon gegooid’ maar tijdens het gesprek is de arrogantie van deze vrouw goed te zien, zij probeert hiermee weg te komen en dat komt goed naar voren tijdens de confrontatie.”

Clubeigenaar

De vraag is nog steeds: wat is er precies die bewuste avond gebeurd? Tal van getuigen spreken van een slecht uitgevoerd politieonderzoek. Zo vertelt de manager van de club waar Ivana kort voor haar dood met de Johnsons was, over de corruptie in Maleisië en over het gedrag van Luna Johnson in de club.

”De eigenaar van de club speelt een belangrijke rol in de documentaire. Hij is eigenaar de club Mantra, dat is de een na laatste club waar Ivana en de Johnsons toen zijn geweest. Hij schets een goed beeld over wat er allemaal mogelijk is in Maleisië, als je genoeg geld hebt”, vertelt Zeeman verder. Zo zouden de Johnsons een positief geteste drugstest weg hebben ‘gekocht’, het is allemaal mogelijk als je de juiste mensen kent”, aldus Zeeman.

De volledig documentaire is zondag 19 mei vanaf 20.30 uur te zien op SBS6.