Weer & Verkeer

'Opruimacties Waddengebied vanaf maandagmiddag gevaarlijk'

De Veiligheidsregio Friesland adviseert vrijwilligers om vanaf maandagmiddag niet naar het Waddengebied te komen voor schoonmaakacties. De veiligheidsregio twittert dat het opruimen van spullen uit overboord geslagen containers van het schip MSC Zoe door een harde storm gevaarlijk is.

Zolang het weer het toelaat, blijven bedrijven wel troep uit containers van de MSC Zoe weghalen. Zij zijn beter dan vrijwilligers toegerust om in stormachtig weer te blijven werken, aldus de veiligheidsregio. Vermoedelijk kunnen vrijwilligers vanaf woensdag weer helpen bij het schoonmaken van de kustlijn.

Lees ook: Springvloed en storm drijft rommel containers weer richting Nederland

Ook wordt sterk afgeraden om als vrijwilliger op de Afsluitdijk te gaan opruimen. Het is daar niet veilig. Als de wind is gaan liggen, worden er weer inspectievluchten gedaan en gaan sonarboten weer verder zoeken naar containers die nog in zee liggen. Op Schiermonnikoog zal maandag een speciale zuiger worden ingezet bij het opruimen van plastic afval. Onder meer op Rottumerplaat is zondag ook weer opgeruimd.

Lees ook: ‘Dat zoveel containers van een schip vallen is abnormaal’ maar waarschijnlijk geen wakeup-call

Weeronline meldt vanaf maandagmiddag onstuimig weer met landinwaarts een krachtige zuidwestenwind. Maandagavond draait de wind naar het westen tot noordwesten. Vooral in de noordelijke kustgebieden wordt de wind stormachtig. Daarbij is er kans op windstoten tot circa 90 kilometer per uur.