Politiek

Springvloed en storm drijft rommel containers weer richting Nederland

De combinatie van springvloed en een loerende storm zorgt er voor dat meer water het Waddengebied instroomt. Hierdoor zal meer rommel van de overboord geslagen containers aanspoelen op de Wadden en op het Friese en Groningse vasteland. Door de dreigende storm en het bijbehorende gevaar wordt vrijwilligers afgeraden naar het Waddengebied af te reizen, woensdag zijn ze welkom.

Lees ook: ‘Dat zoveel containers van een schip vallen is abnormaal’ maar waarschijnlijk geen wakeup-call

In de nacht van zaterdag op zondag is vrijwel geen nieuwe troep aangespoeld. De Veiligheidsregio Friesland meldt zondag dat inspecties hebben uitgewezen dat de stranden op de eilanden vrijwel schoon zijn gebleven.

Alleen op Schiermonnikoog

Van de eilanden wordt zondag alleen op Schiermonnikoog nog gecoördineerd schoongemaakt. Daar wordt onder meer met speciale zuigers en een zogenoemde beachcleaner gewerkt om al het kleine plastic van het strand te krijgen.

Lees ook: Strand Schiermonnikoog grotendeels opgeruimd

Ook op de vaste wal wordt zondag nog op meerdere plekken gewerkt aan het opruimen van plastic en ander afval van de eerder deze week van een schip overboord geslagen containers. Op de website van de veiligheidsregio kunnen mensen zien waar wordt opgeruimd.

Verkennend onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) is in Bremerhaven voor een verkennend onderzoek naar het overboord slaan van containers van het schip MSC Zoe. Dat meldt de Onderzoeksraad zondagochtend. Het schip meerde na het verliezen van de 277 containers aan in Bremerhaven.

Lees ook: Ter land en ter zee: Opruimen troep uit containers in volle gang

De raad is vast naar Bremerhaven gegaan om ter plekke de situatie op te nemen en even met de kapitein en mensen aan boord te spreken.

Besluit in de komende week

Op basis van de verkenning volgt naar verwachting in de loop van komende week een besluit of dit een onderzoek is voor de OvV of voor de Duitse evenknie, aldus een woordvoerder van de raad.

“Dat ligt er onder meer waar ze de containers zijn verloren op zee: in Duitse of Nederlandse wateren’’, aldus de zegsvrouw.

ANP/Redactie