Misdaad

Oplichters Marktplaats stelen naam van autobedrijf en lichten mensen op

Het Maastrichtse autobedrijf Mengelers heeft last van oplichters die via Marktplaats auto’s verkopen die de dealer helemaal niet te koop aanbiedt. De oplichters gebruiken foto’s van auto’s en personeel bij advertenties op Marktplaats met de naam van het autobedrijf.

“Dit speelt al een jaar. Het gaat om auto’s die bij ons niet meer te koop zijn. Een auto wat wij eerder voor 9000 euro te koop hadden staan bijvoorbeeld, staan in zo’n neppe advertentie voor 4500 euro”, vertelt directeur Leo Mengelers van het autobedrijf. “De oplichters zeggen dan dat er veel vraag naar de auto is en als je zekerheid wilt hebben, je moet aanbetalen. Terwijl wij nooit om een aanbetaling vragen.”

Ook wordt een foto van de medewerker gebruikt op WhatsApp als contactpersoon. “Die foto is van de website gehaald en wordt gebruikt bij advertenties door heel Nederland. Hij voelt zich heel onprettig in deze situatie.”

Drie gedupeerden

Tot nu toe hebben zich drie gedupeerden bij Mengelers gemeld, maar hij is bang dat er meer zullen volgen. Daarom wil hij mensen waarschuwen om niet af te gaan op zijn advertenties die op Marktplaats staan. Dagelijks laat hij een medewerker verschillende websites controleren op valse advertenties. “Iedere keer als er een advertentie verschijnt, bellen we Marktplaats op om die weg te halen.”

Daarnaast heeft hij ook een ICT-bedrijf ingeschakeld om te onderzoeken hoe de oplichters de website heeft kunnen hacken. “Ik moet er niet aan denken dat straks weer iemand voor de deur staat en is opgelicht.”

Wet op privacy

Mengelers probeert met justitie, de ANWB, de BOVAG en zijn advocaat de oplichters te pakken te krijgen, maar dat wordt een moeilijke klus volgens Mengelers. “De wet op privacy maakt het moeilijk om de persoon achter de rekeningnummer te achterhalen. Fraudeurs kunnen gewoon hun gang gaan.”

Mengelers hoopt met media-aandacht mensen te waarschuwen voor deze vorm voor oplichting. Gedupeerden en autobedrijven die met soortgelijke oplichting te maken hebben gehad, kunnen zich melden bij Mengelers. Slachtoffers kunnen alle gegevens zoals de aangifte, bankgegevens, telefoonnummers en printscreens van de gesprekken en advertenties mailen naar marktplaatsfraude@goodadvice.it.

Waarschuwing

BOVAG heeft eerder deze week een waarschuwing uitgedaan naar alle leden om regelmatig het internet te controleren op valse advertenties. De waarschuwing was naar aanleiding van een ander autobedrijf uit Hoogeveen die op dezelfde manier is opgelicht.