Misdaad

Onderzoek naar Thijs H. in drievoudige moordzaak bijna afgerond

Het onderzoek in de drievoudige moordzaak rond Thijs H. is bijna afgerond. Dit heeft het Openbaar Ministerie maandag laten weten tijdens een korte zitting in de rechtbank. In Maastricht was de tweede inleidende zitting. Net als tijdens een eerdere zitting was Thijs H. ook deze keer aanwezig.

Tijdens de zitting van maandag liet het OM weten dat het onderzoek in Den Haag zo goed als afgerond is. Er zijn nog twee bloedsporen gevonden. Ook het onderzoek naar de moorden in Limburg is zo goed als afgerond. Wel is het nog wachten op het rapport over Thijs H. van de gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum, laat verslaggever Pieter de Graag van Hart van Nederland weten vanuit de rechtbank. Ook onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut naar letsels bij de slachtoffers met “een bepaald mes” is bijna klaar.

Drievoudige moord

De 27-jarige Limburger heeft al bekend dat hij begin mei drie mensen heeft omgebracht. Het ging op 4 mei om de 56-jarige Etsuko die haar honden uitliet in de Scheveningse bosjes in Den Haag, waar hij kort daarvoor op kamers was gaan wonen. Drie dagen later werden op de Brunssummerheide bij Heerlen werden de lichamen van de 63-jarige Diny en de 68-jarige Frans gevonden.

Thijs H. heeft onlangs een brief gestuurd aan de nabestaanden van de slachtoffers. De familieleden willen die brief niet lezen. Ze denken dat hij alleen maar sympathie bij het publiek wil opwekken.

Psychose van Thijs H.

H. heeft verklaard dat hij dat tijdens een psychose heeft gedaan, dat hij opdrachten had gekregen om te moorden. Het Openbaar Ministerie en nabestaanden zetten vraagtekens bij die mogelijke psychose, omdat H. op zijn computer zoekopdrachten had ingevoerd over manieren om zich als een psychopaat te gedragen en hulpverleners om de tuin te leiden.

Lees ook: Thijs H. bekent drie moorden: ‘stemmen gaven de opdracht’

Volgens H.’s advocaat Serge Weening heeft het OM beweringen uit hun context gehaald.

Veel bewijs

De verdachte werd gearresteerd nadat er een publiekelijk opsporingsbericht was uitgedaan toen hij als verdachte in het vizier kwam. Het OM heeft gezegd veel bewijs tegen H. te hebben, onder meer DNA-sporen. In de rechtbank werd maandag bekend dat er nog meer bewijsmateriaal aan het onderzoek is toegevoegd.

De volgende inleidende zitting in de drievoudige moordzaak rond Thijs H. is op 17 december. De verdediging kan dan onderzoekswensen indienen.