Misdaad

Thijs H. bekent drie moorden: 'stemmen gaven de opdracht'

Thijs H. heeft op 2 augustus bij de politie verklaard dat hij drie moorden heeft gepleegd. Het gaat om twee moorden op de Brunsummerheide en één in Scheveningen in mei van dit jaar. Ook vrijdagochtend in de rechtbank bekent hij.

De 27-jarige Limburger zegt de moorden gepleegd te hebben ‘in opdracht van stemmen’.

‘Moordhints via televisie’

In de rechtszaal zegt H. dat hij door hints in tv-programma’s en kentekens doorkrijgt dat hij twee mensen moest vermoorden. Anders zou zijn familie worden vermoord, zo dacht hij. Hij wijt zijn handelen aan een psychose.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt de ouders van Thijs H. ervan bewijsstukken te verdoezelen. Kleding en de rugzak van H. zouden zijn gewassen en een mes zou zijn schoongemaakt.

Computer Thijs H. onderzocht

De computer van H. is door het OM uitgebreid onderzocht. Hij zocht op zaken als ‘hoe moet een psychopaat zich gedragen?’ en ‘hoe houd je professionals en politie voor de gek?’. Dit zou kunnen wijzen op andere motieven.

H. zou op zaterdag 4 mei een vrouw hebben gedood in Den Haag, waar hij kort daarvoor op kamers was gaan wonen. Een paar dagen later, op dinsdag 7 mei, zou hij op de Brunssummerheide bij Heerlen een man en een vrouw hebben omgebracht.

Opgespoord na openbaren foto

Thijs H. werd aangehouden nadat er een opsporingsbericht met zijn volledige naam en foto verspreid was. Toen was hij al twee keer ontsnapt van een gesloten GGZ-afdeling waar hij zich een dag eerder had gemeld.

H. geeft aan dat hij aan alle onderzoeken mee wil werken.

Verslaggever Leon Mastik is bij de rechtszaak in Maastricht, volg de updates via Twitter.