Politiek

Lerarentekort zorgt voor onrust in het onderwijs, nieuwe staking op komst

De vakbonden willen opnieuw een landelijke staking in het basis- en voortgezet onderwijs. Leraren, schoolleiders en onderwijsondersteuners opgeroepen om hun werk op woensdag 6 november neer te leggen.

Met de staking willen de actievoerder een beter salaris, minder werkdruk en genoeg docenten afdwingen.

Volgens de vakbonden is het lerarentekort zo groot dat dagelijks in het hele land klassen naar huis worden gestuurd. Tijdens de algemene politieke beschouwingen bleek al dat het kabinet niet wil investeren in het onderwijs.

Noodpakket van 420 miljoen

De vakbonden en werkgevers eisen een noodpakket ter waarde van 420 miljoen om het tij in 2020 te keren. De datum is niet toevallig gekozen. “Om een duidelijk signaal aan de politiek af te geven, gaan we demonstreren wanneer de onderwijsbegroting wordt behandeld in de Tweede Kamer”, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Als het kabinet geen extra geld geeft dan moeten meer scholen dicht, zo stelt de onderwijsvakbond.

‘Lerarentekort niet het probleem’

De stakingsoproep komt een dag nadat Het Parool meldde dat de 16e Montessori in Amsterdam-Zuidoost de deuren moet sluiten. Oorzaak: te weinig leraren. Onzin, volgens minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. Volgens de bewindsman moest de school toch al sluiten, er waren drie jaar op rij te weinig leerlingen.

Lees ook: Lerarentekort eist ‘eerste slachtoffer’, basisschool in Amsterdam moet dicht

Donderdagavond zijn de ouders van leerlingen op de 16e Montessori geïnformeerd dat de school in januari dichtgaat, halverwege het schooljaar. Het bestuur zegt door het lerarentekort “geen goed onderwijs” te kunnen garanderen.

Bovenbouwleerlingen moeten zelfs na de herfstvakantie al van de school af, omdat het tekort vooral voor de groepen 6, 7 en 8 speelt. Volgens Slob moeten scholen met de weinig leerlingen “tijdig handelen”. De minister wil mogelijk de regels aanscherpen zodat scholen met weinig leerling niet te lang openblijven.

Onderwijsinspectie zag verbetering

Volgens Trouw krijgt de 16e Montessori school al jarenlang slechte cijfers van de onderwijsinspectie. De ontwikkeling van leerlingen was onder de maat, net als het didactisch handelen van de leraren. Wel stelde de onderwijsinspectie dat het onderwijsteam, het bestuur en de nieuwe directeur hard werkten om de kwaliteit op orde te brengen.

Meer van deze sluitingen willen de vakbonden voorkomen en daarvoor is extra geld nodig.

‘Minister kan staking voorkomen’

De vakbonden hebben minister Slob een ultimatum gesteld. Hij moet voor 21 oktober over de brug komen, anders volgt de staking. Premier Mark Rutte en de minister praten op 16 oktober met de onderwijssector over het noodpakket voor 2020.

In maart stonden meer dan 40.000 mensen uit het onderwijs op het Haagse Malieveld te demonstreren voor meer loon en tegen de hoge werkdruk.