Politiek

Lerarentekort eist 'eerste slachtoffer', basisschool in Amsterdam moet dicht

Basisschool de 16e Montessori in Amsterdam moet sluiten omdat er te weinig leerkrachten zijn. De school is het eerste slachtoffer van het lerarentekort in Nederland, meldt Het Parool.

Op 1 januari sluit de school haar deuren, maar na de herfstvakantie, over drie weken, moeten de leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 de school al hebben verlaten. Daar is het lerarentekort het grootst.

Ouders op de hoogte gesteld

“We zijn er niet in geslaagd een volledig team te vormen voor de leerlingen”, reageert Hubert de Waard, bestuurder van de Stichting Sirius, waaronder de school valt. Donderdagavond heeft hij de ouders van de 111 leerlingen op de hoogte gesteld.

Op de basisschool zou het team uit een directeur, leerkrachtondersteuner, een conciërge, intern begeleider en vijf leerkrachten moeten bestaan. In werkelijkheid zijn er maar twee leerkrachten. De intern begeleider wordt ingehuurd en de directeur staat door het structurele tekort voor de klas.

‘Geen goed onderwijs door lerarentekort’

Om de leerlingen niet te kort te doen, heeft het bestuur de beslissing moeten nemen om de school te sluiten. “We kunnen op deze manier geen goed onderwijs waarborgen. De rek is eruit.”

De ouders van de kinderen kunnen in de komende weken hun voorkeursscholen doorgeven. Het schoolbestuur probeert vervolgens zoveel mogelijk vriendjes bij elkaar te plaatsen, maar kan niets garanderen.