Mysterie omtrent opgepakte Pieter Bas in Egypte: 'Niemand weet waar hij is'

De familie van de in Egypte opgepakte Pieter Bas Habes maakt zich grote zorgen. Dat zeggen zij tegen Hart van Nederland. Ze willen graag weten waar hij is, sinds zijn aanhouding op 22 september hebben ze niets meer van hem vernomen.

De Nederlander werd deze week door Egyptische politieagenten gearresteerd nadat hij met een drone beelden had gemaakt van een hotel in de hoofdstad Caïro.

‘Geen enkele politieke intentie’

In een verklaring laten zij weten dat het waarschijnlijk gaat om een misverstand: ”Onze zoon, broer en vriend is waarschijnlijk opgepakt door de politie in Egypte. Afgelopen dagen berichtten internationale media hierover en verscheen Pieter Bas met een verklaring op tv.” Verder schrijven ze dat het waarschijnlijk gaat om een misverstand. “Wij gaan er van uit dat hij geen enkele politieke intentie had”, vertelt zijn advocaat Roos. “Zijn familie hoopt dat iemand kan vertellen hoe het nu met Pieter Bas gaat en waar hij is. Zij gaan uit van een groot misverstand.”

Pieter Bas Habes is op wereldreis

Volgens de familie was de man bezig met een wereldreis en reisde hij op dit moment per motor door Afrika. Hij had een drone bij zich om een beeldverslag van zijn reis te maken. Van de ambassade is vernomen dat de Nederlander inderdaad sinds woensdag vastzit, maar de familie weet niet waar. De familie heeft contact met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Nederlander met drone opgepakt in Caïro: ‘Ik maakte beelden van het hotel’

Pieter Bas Habes heeft op de Egyptische tv gezegd dat hij is gepakt omdat hij met zijn drone opnames had gemaakt van het hotel waar hij verbleef. Hij zegt dat dat werd gezien door een hotelmedewerker, die hem vervolgens zei dat dit verboden was. Habes zou zijn teruggegaan naar zijn hotelkamer, waar hij een paar uur later werd opgepakt.

Aanhoudende protesten

In Egypte zijn sinds het weekend meer dan 1100 mensen aangehouden vanwege protesten tegen president Abdel Fatah al-Sisi. De demonstraties begonnen vrijdag in Caïro.

Op de Facebookpagina ‘Where is Pieter Bas?’ ontvangt de familie graag alle hulp en tips.