Misdaad

Nederlander met drone opgepakt in Caïro: 'Ik maakte beelden van het hotel'

In Egypte is een Nederlander opgepakt. Hij was in zijn hotel in Caïro aan het vliegen met een drone toen hij werd aangesproken door het hotelpersoneel. Even later stond de Egyptische politie voor zijn deur.

Paspoort op tv

De bekentenis van de in Amsterdam wonende Pieter Bas H., is op een Egyptische commerciële tv-zender uitgezonden. Naast zijn verhaal in het Engels, wordt zijn paspoort met alle gegevens in een Egyptische tv-show getoond. Ook worden er foto’s getoond van een drone en een enorme hoeveelheid cash geld.

Contact met familie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken weet van de zaak af en er is contact met de familie van H. Ook staan ze in contact met de Egyptische autoriteiten, zo laten ze aan Hart van Nederland weten. Op haar website waarschuwt het ministerie voor het maken van foto’s en opnamen in Egypte. Zo is het niet toegestaan om opnamen te maken van demonstraties, overheidsgebouwen, militaire objecten en plekken die strategisch belangrijk zijn.

Onrust in Egypte

Het is onrustig in Egypte. De afgelopen dagen gaan demonstranten de straten op om te protesteren tegen het regime van president Abdel Fatah al-Sisi. Tientallen betogers zijn al gearresteerd en in Caïro wordt er weer veel geprotesteerd op en rond het Tahrirplein. Op dat plein werd er in 2011 ook massaal geprotesteerd tegen de toenmalige leider Hosni Mubarak, die uiteindelijk werd afgezet.