Politiek

Klimaatactivisten loeren op nieuwe acties in Amsterdam, hoofdkantoor ABN geblokkeerd

Klimaatactivisten van de actiegroep Extinction Rebellion blokkeren de ingang van het hoofdkantoor van ABN Amro op de Zuidas. Een aantal heeft zichzelf aan het gebouw vastgelijmd. Eerder op dinsdag verzamelden de actievoerders zich in het Amsterdamse Vondelpark.

De activisten willen in het park een zogenoemd klimaatkamp opzetten en nieuwe acties voorbereiden. De actievoerders willen meerdere dagen in het park blijven. Ze willen het programma met lezingen en workshops dat ze hadden bedacht voor de blokkade op de Stadhouderskade voortzetten. Ze weten nog niet of ze in het park mogen blijven.

Lees ook: Politie Amsterdam klaar met verwijderen klimaatblokkades, nog 30 mensen vast

Voor dinsdag staan er volgens een woordvoerder weer vier of vijf acties gepland. “We zullen vandaag nieuwe acties voeren die gericht zijn op het bedrijfsleven”, zegt een woordvoerder. Inmiddels is een actie begonnen bij het hoofdkantoor van ABN Amro. Zo’n 50 actievoerder houden de ingang geblokkeerd. De ME is daar inmiddels ook gearriveerd. Er werd al rekening gehouden met andere acties. Er staan busjes van de Mobiele Eenheid (ME) paraat op diverse plekken in de stad, zoals bij het Rijksmuseum.

Urenlange actie in Amsterdam

Zo’n negenhonderd betogers blokkeerden maandag de hele dag de Stadhouderskade bij het Rijksmuseum uit onvrede over het klimaatbeleid. Ze wilden hier meerdere dagen blijven en hadden tentjes en slaapspullen bij zich. Aangezien burgemeester Femke Halsema de blokkade eerder had verboden, werd de actie na een urenlange operatie beëindigd.

Lees ook: Groep achter klimaatblokkade Amsterdam: ‘Komende dagen nog meer acties’

De politie arresteerde ruim negentig mensen en aan het einde van de middag werden 390 mensen met bussen verplaatst naar het Westelijk Havengebied. Zij werden niet aangehouden. Alle arrestanten kwamen maandag weer vrij.