Politiek

Groep achter klimaatblokkade Amsterdam: 'Komende dagen nog meer acties'

Extinction Rebellion, de groep achter de klimaatblokkade in Amsterdam, gaat de komende dagen nog meer demonstraties uitvoeren. Dat zegt een woordvoerder van de actiegroep tegen Hart van Nederland.

Wat de nieuwe acties zullen inhouden en waar die zullen plaatsvinden is nog de vraag. “Morgen zijn we weer in de stad. Het zou zomaar kunnen dat er weer een grote actie is. Iedereen merkt het vanzelf”, aldus Vincent Oberdorf, woordvoerder van Extinction Rebellion.

‘Blij met klimaatblokkade’

Oberdorf zegt blij te zijn met hoe de klimaatblokkade van maandag op de Stadhouderskade in Amsterdam is verlopen. “De boodschap is overgebracht.”

Vanaf maandagochtend vroeg werd er geprotesteerd voor maatregelen om het klimaat te verbeteren. Activisten blokkeerden een doorgaande weg voor het Rijksmuseum. De gemeente had ze dat vooraf al verboden en daarom werden gedurende de dag meer dan 250 actievoerders verwijderd van de Stadhouderskade.

Hardere aanpak demonstraties

De acties van vandaag zijn volgens Oberdorf onderdeel van een nieuwe, hardere aanpak van de groep. “De klimaatmarsen en acties van de afgelopen jaren hebben tot te weinig geleid. Daarom zoeken we nu naar andere manieren van actievoeren.”

Lees ook: Noodbevel in Amsterdam om demonstratie bij het Rijksmuseum te beëindigen

In totaal zijn maandag ongeveer negentig personen aangehouden rondom het Rijksmuseum, meldt de politie. Meer dan de helft van de aangehouden demonstranten is met een boete weggestuurd. Ongeveer dertig personen zitten nog vast.