Politiek

Noodbevel in Amsterdam om demonstratie bij het Rijksmuseum te beëindigen

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam neemt speciale maatregelen om de demonstratie bij het Rijksmuseum te beëindigen. Om de activisten weg te krijgen heeft ze een noodbevel uitgevaardigd.

‘Aangezien een grote groep het verbod blijft negeren is de driehoek nu gedwongen tot bestuurlijke maatregelen over te gaan’, aldus Halsema.

‘Met bussen verplaatsen’

De Amsterdamse driehoek roept de blokkeerders opnieuw op om te vertrekken van de Stadhouderskade, meldt het Parool. Mensen die niet vrijwillig gaan, worden met bussen verplaatst naar een afgelegen locatie binnen de gemeentegrens.

Mensen kunnen tot 19.00 uur vanavond nog wel terecht op het Museumplein in Amsterdam om te demonstreren.

Demonstratie bij het Rijksmuseum

De Stadhouderskade voor het Rijksmuseum wordt sinds maandagochtend bezet door klimaatactivisten. De Stadhouderskade is een belangrijke verkeersader in de hoofdstad. Demonstranten willen voor onbepaalde tijd het fiets- en autoverkeer daar blokkeren. De gemeente heeft dat eerder verboden.

Er is ter plaatse veel politie aanwezig. Inmiddels verleent de nationale politie steun aan de politie eenheid Amsterdam-Amstelland. Er zijn inmiddels meer dan 90 demonstranten aangehouden in de omgeving van het Rijksmuseum. De politie is bezig om de demonstranten in rap tempo van het plein te verwijderen.

Politie grijpt harder in bij klimaatdemonstratie en arresteert nu meerdere activisten. Sommige gaan vrijwillig mee, anderen worden meegesleurd door de agenten.

Posted by Hart van Nederland on Monday, October 7, 2019