Sport

Nederlands elftal heeft er genoeg van en maakt foto #StopRacism

Ook het Nederlands elftal spreekt zich op Twitter uit over racisme in het voetbal met #StopRacism. Dit naar aanleiding van de wedstrijd tussen Den Bosch en Excelsior dat zondag een half uur werd stilgelegd nadat het aanwezige publiek racistische uitingen deed tegen Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira.

De KNVB deelde dinsdagmiddag een foto waarop het Nederlands elftal hand in hand te zien is. Daaronder schrijven ze: enough is enough #StopRacism. Op de foto is van bovenaf te zien hoe de 22 overgebleven spelers op het trainingsveld in een kring staan met hun uitgestoken armen tegen elkaar aan.

Ook individuele spelers hebben inmiddels de foto overgenomen en op hun eigen social media geplaatst.

Tekst gaat verder onder Twitterbericht

Lees ook: Nederlanders: ‘Geen publiek meer bij wedstrijden FC Den Bosch na racisme’

Georginio Wijnaldum, die dinsdagavond bij afwezigheid van Virgil van Dijk de aanvoerdersband draagt in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland, sprak zich maandag op de persconferentie in Zeist al duidelijk uit tegen racisme. Aanleiding waren de gebeurtenissen een dag eerder bij FC Den Bosch, waar aanvaller Ahmad Mendes Moreira van Excelsior Rotterdam racistisch werd bejegend door een deel van de aanhang van de thuisclub.

“Ik was van het veld gelopen en niet meer teruggekomen. Het is genoeg geweest”, zei Wijnaldum, die sprak van een maatschappelijk probleem. “Er moet keihard worden opgetreden. Boetes waar iedereen van schrikt, zodat niemand zoiets meer in zijn hoofd haalt.”

De middenvelder, die van Surinaamse afkomst is, benadrukte de verbindende kracht van het Nederlands elftal, een smeltkroes van verschillende culturen en achtergronden. “Ons team is een eenheid, wij zijn gelijk. Wij kijken niet naar kleur en spelen voor Oranje en het volk. Het volk kan volgend jaar weer genieten van een mooi toernooi. Het is best raar dat dan wel iedereen voor ons juicht.”

‘Dit kwaad’

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid liet maandag weten “met afgrijzen kennis genomen” te hebben van de racistische spreekkoren die supporters van FC Den Bosch zondag aanhieven. Ook vindt hij dat de KNVB “meer concrete acties” moet ondernemen tegen “dit kwaad”.

Hij vindt dat dit onderwerp hoog op de prioriteitenlijst van de voetbalbond moet komen. De foto die de KNVB eerder vandaag deelde lijkt hierop een eerste symbolische stap.

#StopRacism

Niet alleen het elftal laat zich horen, ook de wijkagenten in Teteringen Waterdonken maken een vuist, of liever: een kring, tegen racisme. Op twitter deelt het team een foto waarop ze allen in een cirkel hand in hand staan met daarbij de tekst: “Enough is enough! #StopRacism”.