112

Nederlanders: 'Geen publiek meer bij wedstrijden FC Den Bosch na racisme'

Een dag na het schaamteloze racisme vanaf de tribunes van FC Den Bosch is de schok nog altijd groot. Als het aan de meeste Nederlanders ligt, volgt dan ook een passende straf: meerdere wedstrijden zonder publiek.

Tijdens de voetbalwedstrijd van FC Den Bosch tegen Excelsior waren zondagmiddag racistische spreekkoren te horen. Die waren gericht aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira. De scheidsrechter legde daarop de wedstrijd tijdelijk stil.

Lees ook: Wijnaldum: ‘Ik was van het veld gelopen en niet meer teruggekomen’

De grote meerderheid, 66 procent, vindt dat FC Den Bosch bestraft moet worden voor het gedrag van haar supporters. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland? onder ruim 2500 mensen.

FC Den Bosch uit competitie

Een aantal wedstrijden zonder publiek is volgens 59 procent het meest passend. Zestien procent zegt dat FC Den Bosch puntenaftrek moet krijgen in de competitie. Ongeveer net zoveel mensen vinden dat de club zelfs uit de competitie gehaald moet worden.

De voetbalbond KNVB onderzoekt het racisme in Den Bosch en wil “keihard optreden”. Ook het Openbaar Ministerie en de politie onderzoeken wat er zondag precies is gebeurd. Ze gaan daarbij videobeelden bekijken.

Bekijk hieronder de beelden van het incident tijdens de wedstrijd.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.