Sport

Wijnaldum geschokt door racisme bij aanhang FC Den Bosch

Georginio Wijnaldum is diep geschokt door de gebeurtenissen tijdens het duel van zondag tussen FC Den Bosch en Excelsior, waar de donkere aanvaller Ahmad Mendes Moreira door een deel van de aanhang van FC Den Bosch racistisch werd bejegend.

“Er moet keihard worden opgetreden”, zei de middenvelder van het Nederlands elftal, die ook geen goed woord over heeft over de leiding en de hoofdtrainer van FC Den Bosch. “Het is echt heel kwalijk hoe zij reageerden.”

FC Den Bosch bagatelliseerde na het duel, dat even onderbroken werd, het racistische gedrag van de eigen fans. Trainer Erik van der Ven noemde Mendes Moreira zelfs een “zielig mannetje”. “Dat is toch echt ongelooflijk”, zei Wijnaldum, die van Surinaamse afkomst is. “Het is heel goed dat ze even van het veld zijn gegaan. Maar ze hadden echt nooit meer terug moeten komen. Ik was van het veld gelopen en niet meer teruggekomen. Het is genoeg geweest.”

Bijval Koeman

Wijnaldum kreeg bijval van Ronald Koeman. “We zijn een groep, zo staan we er allemaal in”, zei de bondscoach, die pleitte voor een harde reactie van de overheid. “We accepteren hier alles maar. We denken dat we in een veilig land leven. Ik heb daar mijn bedenkingen wel eens bij.”

Lees ook: FC Den Bosch ‘plank volledig misgeslagen’ met statement

“Dit gebeurt in Oekraïne en in Italië”, stelde Wijnaldum. “Maar dus ook in Nederland, dat had ik echt niet verwacht. In een stadion dan hè.” Want Wijnaldum leest ook wel eens de racistische reacties die hij krijgt als hij iets op sociale media zet. “Het is echt een maatschappelijk probleem. Wij als spelers moeten elkaar steunen.”

Wijnaldum: ‘Keihard optreden’

Ook de politiek moet volgens Wijnaldum in actie komen. “Er moet keihard worden opgetreden. Boetes waar iedereen van schrikt, zodat niemand zoiets meer in zijn hoofd haalt. Ik zie bij FC Den Bosch een persoon die de Hitlergroet maakt. Hoe komt dat in zijn hoofd? Onze voorouders hebben gevochten dat wij een vrij leven hebben.”

“Ons team is een eenheid, wij zijn gelijk”, zegt Wijnaldum. “Wij kijken niet naar kleur en spelen voor Oranje en het volk. Het volk kan volgend jaar weer genieten van een mooi toernooi. Het is best raar dat dan wel iedereen voor ons juicht.”

Ook spel stilleggen bij homofobe spreekkoren

Voorzitter Karin Blankenstein van de John Blankenstein Foundation vindt dat ook hard moet worden opgetreden tegen homofobe spreekkoren in voetbalstadions. Ze pleit ervoor dat scheidsrechters ook dan een wedstrijd stil kunnen leggen.

Vorige maand droegen de aanvoerders in het betaald voetbal een regenboogband om de acceptatie van lhbt-personen in de voetbalwereld te bevorderen. Volgens Blankenstein waren er toen tijdens de wedstrijd FC Utrecht – PSV homofobe spreekkoren te horen. “Maar niemand maakte daar één woord aan vuil. Iedereen doet wel mee aan zo’n actie, maar bij spreekkoren wordt weggekeken. Dat moet toch echt een keer stoppen.”