Politiek

Helft van de Nederlanders wil vuurwerkvrije zone in hun straat

Een nipte meerderheid van de Nederlanders (54 procent) wil niet dat er tijdens de jaarwisseling vuurwerk wordt afgestoken in hun straat. Ze zijn voorstander van zogenoemde vuurwerkvrije zones.

Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder ruim 1800 mensen. Steeds meer gemeenten willen dat buren onderling afspraken maken over het afsteken van vuurwerk. In Lelystad kunnen inwoners daarom vanaf komende jaarwisseling een vrijwillige vuurwerkvrij zone aanvragen.

Deelnemers aan zo’n vuurwerkvrije zone krijgen een poster waarop staat dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. Omwonenden zijn vervolgens zelf verantwoordelijk voor het vuurwerkvrij houden van hun straat.

Anderen aanspreken

Dat betekent ook dat deelnemers zelf mensen moeten aanspreken die toch vuurwerk afsteken binnen de vuurwerkvrije zone. Ongeveer de helft van de Nederlanders (51 procent) ziet dat niet zitten, zo blijkt uit het onderzoek. Ruim driekwart van de ondervraagden (76 procent) denkt dan ook niet dat de aanpak zal werken.

In Almere werd afgelopen jaarwisseling al begonnen met de vuurwerkvrije zones. Zo’n zeven straten deden eraan mee. Ook Almeerder Marcel Kolder zag een vuurwerkloze jaarwisseling wel zitten, maar tot zijn grote teleurstelling merkte hij al snel dat er onvoldoende draagvlak was in zijn straat.

Lees ook: Meerderheid Nederlanders is voor totaalverbod vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

“Mijn dochter is gehandicapt en heeft veel last van vuurwerk. Toch lukte het niet om de buren over te halen om een vuurwerkvrije straat te creëren”, zegt Marcel. “Mijn buren zijn erg aardig hoor, maar veel mensen zijn zo gek op het afsteken van vuurwerk, ze willen de traditie niet kwijt.”

Vuurwerkvrije zone niet succesvol

Ook de gemeente Almere komt met de conclusie dat de proef niet succesvol is verlopen. “Ondanks tegenvallende resultaten willen we het project dit jaar nog een kans geven. Het biedt de mogelijkheid om meer bewustwording te creëren bij inwoners over vuurwerk(overlast). Hiervoor is de kracht van herhaling van belang.”

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.