Politiek

Meerderheid Nederlanders is voor totaalverbod vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

Apeldoorn wil de eerste vuurwerkvrije gemeente van Nederland worden. Donderdag nam een meerderheid van de raad daarover een motie aan. Als het plan doorgaat, wordt Apeldoorn de eerste gemeente waar met Oud en Nieuw geen vuurwerk wordt afgestoken. Uit peilingen onder de ruim 1400 respondenten van Wat Vindt Nederland blijkt dat de meningen verdeeld zijn.

Ruim de helft van de Nederlanders (56%) steunt het Apeldoornse plan om volledig vuurwerkvrij te worden. Maar zien we zo’n totaalverbod in onze eigen woonplaats met de jaarwisseling ook zitten? Ja, zegt wederom meer dan de helft van de Nederlanders (55%). Toch blijft er aan de andere kant ook een groot deel van de Nederlanders over die het totaalverbod niet steunen (42%).

Steken we zelf nog een beetje vuurwerk af?

Ieder jaar woedt de vuurwerkdiscussie weer tijdens de laatste maanden van het jaar. Door alle discussies denkt het merendeel van de respondenten (61%) dat het afsteken van vuurwerk z’n langste tijd gehad heeft. De overige 36% gaat er vanuit dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Wat Vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.