Politiek

Na Drenthe trekt ook Gelderland stikstofregels in, Groningen in onderhandeling

Enkele honderden boeren zijn aangekomen bij de verschillende provinciehuizen verspreid over het land. Daar demonstreren ze tegen het stikstofbeleid. Voor de deur van de provinciehuizen in Groningen, Arnhem, Zwolle en Lelystad staan rijen trekkers opgesteld.

Na Friesland trekken ook de provincies Drenthe en Gelderland de stikstofregels in. Dat hebben gedeputeerden Jumelet (Drenthe) en Drenth (Gelderland) maandag gezegd tijdens demonstraties voor het provinciehuizen in Assen en Arnhem. “Wij hebben goed geluisterd en geconstateerd dat we hetzelfde bedoelen. We gaan samen terug en trekken in”, sprak Jumelet de menigte toe. Luid applaus van de aanwezige boeren volgde op zijn woorden.

‘Het wachten is beloond’

Ook in Arnhem werd gejuicht na het besluit de stikstofregels te schrappen. “Het wachten is beloond”, zei de woordvoerder van LTO tegen de protesterende boeren. “Jullie hebben hier echt een verschil gemaakt. De beleidsregels worden ingetrokken. We gaan ze nu samen herschrijven met de gedeputeerde.”

Lees ook: Friesland trekt stikstofbeleid in na boerenprotest bij provinciehuis Leeuwarden

Grimmige sfeer

Het boerenprotest in Groningen heeft inmiddels een grimmige sfeer gekregen. Bij het provinciehuis in Groningen staan veel tractoren en boeren dreigden de deur eruit te rijden. Vlak voor die deur staat een tractor met een stootblok.

Omdat de politie heeft beloofd de ME niet in te zetten, blijven de boeren vooralsnog rustig. “Maar we blijven net zolang totdat de regels van tafel zijn”, aldus boerenvoorman Ate Kuipers. De boeren draaien harde muziek en gooien eieren naar het provinciehuis.

Deze beelden kwamen eerder live vanuit de stad:

Files en vertragingen

De uittocht van de boeren naar de verschillende provinciehuizen leidde tot kilometerslange files en vertragingen op de Nederlandse snelwegen. De A28 richting Assen en de A12 naar Arnhem stroomden vol trekkers. Ook op de A27 richting Gorinchem was het filerijden.

Oneerlijk behandeld

Landbouworganisatie LTO Noord riep haar 14.000 leden vorige week op te protesteren om de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel te krijgen. Agrariërs vinden dat zij oneerlijk worden behandeld in de discussie over klimaatverandering en de noodzaak tot het terugdringen van de stikstofuitstoot.

Lees ook: Boeren protesteren deze week: waar en wanneer?

Vrijdag protesteerden boeren al bij de provinciehuizen in Noord-Brabant en Friesland. De provincie Friesland heeft eerder genomen stikstofmaatregelen ingetrokken.

Eigen bevoegdheid

Volgens Minister Carola Schouten van Landbouw mogen provincies zelf bepalen of ze de stikstofregels wel of niet intrekken. “Zij geven de vergunningen ook uit onder boeren. Als zij merken dat ze dat anders moeten doen, dan is dat het besluit van de provincie. Dat is hun bevoegdheid.”

“Maar”, zegt de minister, “Er ligt natuurlijk nog wel een stikstofuitspraak, waar we proberen gehoor aan te geven. En in die zoektocht ben ik ook samen met de provincies bezig om te kijken wat we moeten doen.”