Misdaad

Aangeslagen moeder terreurverdachte Zoetermeer zegt andere verdachte niet te kennen

De moeder van de twintigjarige terreurverdachte uit Zoetermeer kent de andere verdachte niet. Dat zegt ze woensdag tegen Hart van Nederland.

Haar zoon en een 34-jarige Iraniër werden maandag gearresteerd door een antiterrorisme-eenheid van de Dienst Speciale Interventies. Volgens de AIVD zouden de twee van plan geweest zijn om een jihadistische aanslag te plegen.

‘Hij heeft mijn zoon beïnvloed’

Thuis op de bank vertelt de aangeslagen moeder geen idee te hebben hoe haar zoon in contact met de Iraniër is gekomen. “We zagen dit niet aankomen.” Ze denkt dat de man haar zoon heeft beïnvloed. “Hij is nog maar een kind.”

Lees ook: Moeder 20-jarige terreurverdachte: ‘We zijn wel moslim maar keuren extremisme af’

De jongen ging volgens zijn moeder in Zoetermeer naar de moskee, “en soms naar Den Haag”. Of haar zoon en de Iraniër elkaar daar hebben leren kennen, weet ze niet.

De twee terreurverdachten zijn dinsdag gehoord door de politie en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Bij huiszoekingen zijn geen vuurwapens of explosieven gevonden. Maar de politie vond in een van de huizen wel een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten.