Misdaad

Twee mannen aangehouden voor voorbereiden terreuraanslag in Nederland

Twee mannen van 20 en 34 jaar uit Zoetermeer zijn maandag aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag.

De aanslag had vermoedelijk aan het einde van het jaar in Nederland gepleegd moeten worden, meldt het Openbaar Ministerie. Volgens het OM wilde de verdachten bomvesten en een of meerdere autobommen gebruiken. Wat het doelwit van de aanslag had moeten worden, is niet duidelijk.

Lees ook: De moeder van de 20-jarige terreurverdachte is helemaal van de kaart

De mannen werden maandag gearresteerd door een antiterrorisme-eenheid van de Dienst Speciale Interventies (DSI). De 20-jarige heeft de Nederlandse nationaliteit, de 34-jarige is een Iraniër. Een van hen werd in zijn woning in Zoetermeer aangehouden, de ander op straat in Den Haag. Bij huiszoekingen zijn geen vuurwapens of explosieven gevonden. De politie trof in een verborgen ruimte boven een plafond in de woning van een van de mannen wel een werpbijl, een dolk en een mobiele telefoon met simkaarten aan.

Aanhouding

De Landelijke Eenheid van de politie begon in oktober een onderzoek na informatie van de AIVD. In een zogeheten ambtsbericht van de inlichtingendienst stond dat de verdachten van plan waren om een jihadistische aanslag te plegen. De verdachten zouden daarbij gebruik willen maken van explosieven en hiervoor een training willen volgen.

Lees ook: Buurvrouw van de 20-jarige terreurverdachte is in tranen na arrestatie

Een van de verdachten werd aangehouden in Den Haag, de tweede werd opgepakt in zijn woning in Zoetermeer. Een van de mannen is een Nederlander, de ander is in Iran geboren en heeft ook de Iraanse nationaliteit.

De twee zijn dinsdag gehoord door de politie en worden donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Beeld: ANP/Regio15.nl