Politiek

Grapperhaus door het stof: 'Ik ga niet meer voetbal kijken tijdens debat'

Ministers Ferd Grapperhaus en Cora van Nieuwenhuizen hebben begrip voor de ophef die is ontstaan door een foto waarop zij voetbal kijken tijdens een belangrijk debat.

Justitieminister Grapperhaus heeft zijn excuses aangeboden aan premier Mark Rutte – die toen aan het woord was – voor het feit dat hij “op enig moment toch een stukje van Feyenoord” heeft zitten kijken. Tijdens de volledige Algemene Politieke Beschouwingen over de plannen van het kabinet, moeten alle ministers en staatssecretarissen in het zogenoemde Vak K in de Kamer blijven zitten.

Lees ook: Ministers kijken ‘stiekem’ voetbal tijdens vergadering in Tweede Kamer

Zware dagen achter de rug

Grapperhaus had naar eigen zeggen ook wel wat afleiding nodig. Hij had twee zware dagen achter de rug na de moord op de advocaat van een veelbesproken kroongetuige.

Wel erkent hij zijn fout, en neemt zelfs zijn collega in bescherming: “U moet dat ook de andere minister niet kwalijk nemen, zij werd een beetje door mij aangestoken.”

Groot Feyenoord-fan

Die andere minister, Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur, begrijpt “dat mensen het wel een beetje gek vinden”. Van Nieuwenhuizen is groot Feyenoord-fan, en een van haar zoons zat in het stadion tijdens de wedstrijd van de Rotterdamse ploeg tegen Rangers FC in de Europa League. Ze belooft haar aandacht in de toekomst bij het debat te houden.

Dat had ze niet moeten doen, aldus Van Nieuwenhuizen. Ze belooft haar aandacht in de toekomst bij het debat te houden, en benadrukt dat het in dit geval ook alleen om “de laatste antwoorden van de premier” ging.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de bewindsvrouw nog niet op de vingers getikt, maar Van Nieuwenhuizen “sluit niet uit dat ze dat alsnog doet. Dat begrijp ik ook wel”, zegt de minister lachend.