Misdaad

Meerderheid vindt Nederland een narcostaat

Bijna zes op de tien Nederlanders denken dat ons land een narcostaat is. Dat is de uitkomst van een opiniepeiling gehouden door Maurice de Hond. Aanleiding voor deze vraag is de moord op advocaat Derk Wiersum in de Amsterdamse wijk Buitenveldert afgelopen week.

De vraag of Nederland een narcostaat is, wordt wel heel uiteenlopend beantwoord door de kiezers van de verschillende partijen. Van de D66-kiezers vindt maar 27 procent dat Nederland en narcostaat is, terwijl negen op de tien PVV-aanhangers die mening is toegedaan. Aanhangers van andere partijen zitten tussen D66 en PVV in.

Lees ook: Minister Grapperhaus: ‘We hebben de georganiseerde misdaad niet goed aangepakt’

De Hond vroeg mensen ook wie ze de beste debater vonden tijdens de Algemene Beschouwingen die volgden op Prinsjesdag. Premier Mark Rutte (VVD), PvdA-leider Lodewijk Asscher en PVV-voorman Geert Wilders kwamen als beste drie naar voren.

Ruim vier op de tien ondervraagden zijn positief over het vriendelijke karakter van het debat. Aanhangers van de regeringspartijen waren duidelijk positiever over de toon van het debat dan mensen die de oppositie steunen.

Lees ook: Geliquideerde advocaat is niet de eerste dode rond proces tegen mocro-maffia

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden. Wekelijks worden minimaal 3000 mensen ondervraagd over verschillende onderwerpen.