112

Mark Tuitert ziet in Hoogmade 'zijn' kerk in vlammen opgaan: 'Ik ben hier getrouwd'

Een trieste dag voor de 1500 inwoners van het Zuid-Hollandse Hoogmade. Zij zagen vandaag hét icoon van hun dorp, de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk, in vlammen opgaan. Onder de bedroefde inwoners is ook olympisch schaatskampioen Mark Tuitert.

“Ik kom net aanlopen, terug van mijn werk. Dit is heel triest”, zegt hij in een eerste reactie tegen Hart van Nederland-verslaggever Anne Kruijsen. “Voor een klein dorpje als Hoogmade is dit een grote klap.”

Getrouwd in kerk Hoogmade, kinderen geschrokken

Tuitert woont niet alleen in Hoogmade, hij heeft ook waardevolle persoonlijke herinneringen aan de kerk. “In 2009 ben ik hier getrouwd”. Tuitert’s vrouw Helen, ook ex-schaatser, is geboren en opgegroeid in Hoogmade.

“Ook zijn mijn kinderen hier gedoopt”, zegt Tuitert. Het zoontje en dochtertje van de voormalig langebaanschaatser waren op school toen de brand in de kerk uitbrak. Die moest worden ontruimd. De kinderen van Tuitert zijn geschrokken en goed opgevangen. “Maar ze staan inmiddels weer thuis te springen zoals normaal. Het zijn kinderen, hè.”

Zelfde gevoel als bij de Notre Dame

Tuitert noemt de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk ‘een monument’. “Het was echt een hele mooie kerk. De kerk is bovendien iets wat bindt, waar mensen samen komen. Het doet toch pijn.”

Lees ook: Torenspits in Hoogmade stort in door grote brand: huizen en school ontruimd

Bij het ineenstorten van de kerktoren maandagmiddag dachten veel mensen onmiddellijk aan de brand in de Notre Dame in Parijs, begin dit jaar. Dat geldt ook voor Mark Tuitert. “Toen ik de beelden zag had ik hetzelfde gevoel als bij de Notre Dame, alleen nu gebeurt het hier en is het onze kerk. Dat is wel heftig.”