Misdaad

Man ontkent hardloper Hidde Bergman dood te hebben gestoken

De man die verdacht wordt van het doodsteken van hardloper Hidde Bergman (27) ontkent elke betrokkenheid. Donderdag verscheen hij voor het eerst voor de rechter in Groningen. “Ik snap niet waarom ik verdachte ben. Ik heb niemand vermoord en ben onschuldig.”

De verdachte, de 26-jarige Milton T. uit Groningen, zou Hidde op 14 mei met een mes in zijn rug hebben neergestoken op het Jaagpad. Het slachtoffer was ‘s avonds in zijn woonplaats aan het hardlopen en bezweek ter plekke aan zijn verwondingen.

Lees ook: Waarom moest hardloper Hidde Bergman uit Groningen dood?

Mes in kamer verdachte

Milton T. werd begin juni aangehouden voor een vernieling. Toen agenten na twee dagen zijn kleding ophaalden, zagen ze een mes in zijn kamer in Groningen liggen. Het mes zou lijken op het wapen waarmee Hidde is gestoken. Uiteindelijk bleek dit niet het geval.

Het moordwapen is tot nu toe niet gevonden. Het zou gaan om een mes van de Action. Op camerabeelden van een filiaal in Groningen is te zien hoe een op de verdachte lijkende man het mes koopt. Milton T. heeft verklaard zichzelf te herkennen. Op een meshoes die vlakbij Hidde werd gevonden, is dna van de verdachte aangetroffen.

Bekentenis in kladblok?

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat uit van moord. In de kamer vond de politie ook een kladblok waarin de verdachte volgens het OM heeft geschreven dat hij iemand heeft vermoord. De tekst was in het Papiaments. Milton T. is geboren op Aruba, hij woont sinds zes jaar in Nederland.

Donderdag was de pro-formazitting, waarin de strafzaak niet inhoudelijk wordt behandeld. Het OM schat in dat de rechtszaak inhoudelijk begin volgend jaar zal starten.

Pieter Baan Centrum

Milton T. wordt eerst opgenomen in het Pieter Baan Centrum om psychisch te worden onderzocht. Hij zegt stemmen te horen. Ook worden er ook nog getuigen gehoord.

Daarnaast wordt zijn telefoon onderzocht. Zendmastgegevens wijzen uit dat de telefoon in de buurt moet zijn geweest van de plek waar Hidde werd doodgestoken.

Volgens de advocaat van Milton T. was de huiszoeking van haar cliënts kamer onrechtmatig, omdat de agenten alleen de kleding moesten ophalen en niet hadden mogen rondkijken. Ook zou de verdachte zijn dna onder dwang hebben afgestaan.

ANP