Politiek

Malieveld loopt vol met klimaatscholieren: "Het is niet normaal hoe druk het hier is"

Op het Malieveld in Den Haag zijn duizenden scholieren aangekomen om te demonstreren voor een beter klimaat. Volgens de politie gaat het om 4000 tot 5000 jongeren.

Volgens een van de organisatoren gaat het zelfs om aanzienlijk meer mensen. Zij lopen met spandoeken en borden met teksten als ‘Geen gelul, uitstoot naar nul’, ‘Help het klimaat voordat de wereld vergaat’ en ‘Thinking in solutions, not in pollution’.

Lees ook: Wetenschappers steunen scholieren die actievoeren voor aandacht klimaat

Onze verslaggeefster Irene Jansen is op het Malieveld aanwezig. Zij spreekt van een enorme opkomst. “Het is niet normaal hoe druk het hier is.”

Ook de NS merkt grote drukte en heeft mensen op verschillende perrons ingezet om mensen te begeleiden. “We zien drukte op weg naar Den Haag vanuit Utrecht, Leiden en Rotterdam.

Iedereen kan mee

Vooralsnog lijkt het erop dat iedereen kan meegaan. Misschien dat mensen later op de ochtend een trein later moeten nemen”, aldus een woordvoerder. Op social media worden foto’s van de drukte gedeeld:

Behalve veel scholieren, is er op het Malieveld ook veel politie op de been. Ook staat er een arrestatiebus.

De organisatoren verwachten dat er tussen de 4.000 en 5.000 leerlingen deelnemen aan de protestactie. De scholieren beginnen naar verwachting om 11.15 uur met hun protestmars richting Hofvijver. Via de Mauritskade lopen ze terug naar het Malieveld.

Het is niet voor het eerst dat scholieren actie voeren voor het klimaat. In België gingen ook al leerlingen de straat op.

ANP/Redactie