Opmerkelijk

Magneetvisser haalt opnieuw explosief omhoog in Berkel en Rodenrijs

Een man heeft woensdagmorgen tijdens het magneetvissen een explosief omhoog gehaald in Berkel en Rodenrijs. De politie meldt dat het waarschijnlijk om een granaat gaat. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is onderweg naar de Leeweg, waar de man het projectiel uit het water viste.

Het is niet de eerste keer deze maand dat iemand een explosief van de bodem vist. Zaterdag stuitte een andere magneetvisser nog op een mortiergranaat in het Noord-Brabantse Haghorst. De 34-jarige man belde direct de politie, waarna de EOD kwam om de mortier onschadelijk te maken.

Lees ook: Magneetvissers stuiten op granaten

Begin juli deed zich ook in Maastricht en in het Haagse stadsdeel Loosduinen zo’n situatie voor. Toen ging het om granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Zondag werd ook een Duitse 8.8 granaat uit het water aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam gehaald.

Lees ook: Zevenjarige Puck vist doorgeladen pistool uit vijver in Deventer

Magneetvissers gebruiken doorgaans een zware magneet om metalen voorwerpen van de bodem te halen. In veel gevallen gaat het om een roestige fiets of verloren gereedschap, maar zo nu en dan komt er een explosief naar boven. De politie zegt dat er vanwege de Tweede Wereldoorlog nog veel explosieven of munitie te vinden zijn. In de meeste gevallen kunnen deze nog exploderen.

ANP