Politiek

LTO verwacht nog meer acties: 'Boerenprotesten in oktober waren spielerei'

De boeren zullen de komende weken nog veel meer protestacties houden. Dat zegt LTO-voorzitter Marc Calon in het AD. “De boerenprotesten van oktober waren spielerei, we hebben de climax nog niet bereikt.”

Volgens Calon zijn boeren de regels zat en voelen ze zich niet gehoord. “De onvrede is zo groot. Ik verwacht deze herfst nog veel meer acties.”

‘Stalbezetting was keerpunt’

De boosheid onder boeren is volgens de LTO-voorzitter deels veroorzaakt door de bezetting in mei van de varkensstal in Boxtel. Hij spreekt van een keerpunt. “Tien uur lang zaten 67 activisten binnen. Tien uur lang greep de politie niet in. Dat gebeurde pas toen boeren uit de buurt auto’s omver duwden.”

Lees ook: Geldboete voor 67 dierenactivisten na bezetten varkensstal in Boxtel

Hij zegt dat de boeren zich niet beschermd voelden door de overheid. “Daar in het Brabantse Boxtel is de lont van het grote verzet in het kruitvat gestoken.”

‘Boete activisten lachertje’

Dat de betrokken dierenactivisten deze week een boete van de rechter opgelegd hebben gekregen van 300 euro, vindt de LTO-voorzitter een lachertje. “Die boete ontvang je ook als je je gaspedaal wat te hard intrapt.”

ANP