Misdaad

Geldboete voor 67 dierenactivisten na bezetten varkensstal in Boxtel

67 dierenactivisten zijn door de politierechter in Den Bosch veroordeeld tot 300 euro boete voor hun deelname aan de urenlange bezetting van een varkensstal in Boxtel op 13 mei.

De politierechter achtte bewezen dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan lokaalvredebreuk door de staldeur te forceren en een medewerker van de stal opzij te duwen. Daarna brachten zij bijna tien uur door in de stal, naar eigen zeggen om de aandacht te vestigen op het gebrekkige dierenwelzijn in de Nederlandse varkenshouderij.

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Omdat de politierechter het niet ondenkbaar vond dat de veroordeelden in de toekomst opnieuw tot zulke acties over kunnen gaan, legde hij ook twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf op. 55 van de veroordeelden komen uit het buitenland, met name uit Scandinavië en Oost-Europa.

Boodschap dierenactivisten ondergesneeuwd

Op de bezetting kwamen veel boeren af om steun te betuigen aan de staleigenaar. Volgens de advocaten van de dierenactivisten hadden zij met hun “vreedzame demonstratie” een hoogstaand doel nagestreefd en was hun demonstratierecht en recht van vrije meningsuiting ingeperkt doordat de Mobiele Eenheid ingreep.

Lees ook: Boxtelse varkenshouderij kan weer verder na bezitting door dierenactivisten

De politierechter vond dit echter verdedigbaar omdat een confrontatie tussen de boeren en dierenactivisten “niet ondenkbaar” was. “De wijze waarop de actie is uitgevoerd spoort niet met een vreedzame demonstratie en heeft de boodschap volledig ondergesneeuwd.”

Verkeerde middel ingezet

De politierechter merkte nog op dat hij persoonlijk niet onsympathiek tegenover de doelstelling staat. “U wordt dan ook niet veroordeeld voor het aanhangen van bepaalde denkbeelden, maar wel voor het gebruik van het verkeerde middel. Idealen vormen geen vrijbrief om het strafrecht te overtreden.”

Volgens de politierechter konden de activisten hun boodschap ook met genoeg legale manieren kenbaar maken. Het Openbaar Ministerie had een week cel geëist. Die strafeis vond de politierechter echter disproportioneel.

Lees ook: OM eist een week cel tegen alle 67 stalbezetters in Boxtel

De belangstelling voor de zitting was groot. Er waren veel sympathisanten van de verdachten, maar ook veel boeren aanwezig. De publieke tribune zat vol en de rechtbank had een extra zaal met een videoscherm opengesteld.

ANP