Dieren

Lobbyclub veehouders wil dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights aanpakken

Landbouworganisatie LTO Nederland wil dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights aanpakken. Aanleiding zijn “illegaal verkregen beelden” bij boerenbedrijven in de afgelopen maanden, zegt een woordvoerster van de belangenorganisatie.

Lees ook: Animal Rights brengt beelden naar buiten van ‘horrorkippenschuren’

Volgens de woordvoerster werkt Animal Rights vanuit een ideologie tegen de veehouderij. “Ze willen boeren en de veehouderij zo zwart mogelijk maken en het liefst helemaal wegkrijgen uit Nederland.” De lobbyclub vertegenwoordigt zelf ongeveer 50.000 Nederlandse boeren en tuinders.

Dierenartsenorganisatie Caring Vets liet eerder weten dat het weerzinwekkende beeld dat Animal Rights van bijvoorbeeld varkenshouderijen schetst “normale gang van zaken” is bij veel Nederlandse bedrijven. Animal Rights geeft zelf aan dat ze “opkomen voor in gevangenschap levende dieren, waaronder landbouwhuisdieren en proefdieren”.

Lees ook: Schokkende beelden: kalfjes mishandeld in slachthuis

Kippen in verregaande staat van ontbinding

Animal Rights kwam maandag opnieuw met in kippenschuren gemaakte undercoverbeelden. Daarop zijn kale en verzwakte leghennen te zien die nog amper kunnen lopen. Ook liggen er dode kippen in de stallen, soms al in verregaande staat van ontbinding. Volgens de organisatie gaat het om bedrijven in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Vlaanderen (België).

Verstikkende atmosfeer

“Deze horrorschuren zijn gevuld met tienduizenden leghennen die door de hoge eierproductie en de levensomstandigheden, waaronder de vaak verstikkende atmosfeer, in anderhalf jaar tijd aftakelen tot opgebruikte, kale kippen. Hennen die ziek en zwak zijn, worden aan hun lot overgelaten en krijgen niet de verzorging die ze nodig hebben”, zegt Erwin Vermeulen van de organisatie.

Lees ook: Gruwelbeelden bij Nederlandse eendenfokkers

Het leven van deze leghennen kan volgens hem “op geen enkele wijze” als dierwaardig bestempeld worden.

Ei-producerende ‘machines’

Volgens Vermeulen tonen de beelden de dagelijkse praktijk: kippenschuren zijn “fabrieken waarin de hennen ei-producerende ‘machines’ zijn waarvan velen sterven tijdens het proces”.

LTO Nederland zegt dat Animal Rights ‘s nachts inbreekt in stallen om beelden te maken. Dat klopt niet helemaal: de organisatie ging bijvoorbeeld ook undercover bij bedrijven waar dieren op grote schaal worden mishandeld.

Lees ook: Verborgen camera maakt schokkende beelden in Nederlandse varkensfokkerijen

“We zijn met politie en justitie in gesprek om te kijken wat we hier aan kunnen doen”, aldus de woordvoerster. Ze vertelt niet wat de lobbyclub wil doen aan de misstanden in de branche die haar werkgever vertegenwoordigt.

ANP/Redactie