Politiek

"LGBTQIA+ vluchtelingen krijgen te weinig steun van IND"

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) ziet LGBTQIA+-belangenorganisaties als ‘onbetrouwbare bronnen’. Dat bleek volgens LGBT Asylum Support de afgelopen maanden bij verschillende zittingen over asielprocedures waar de organisatie getuige was.

Volgens de organisatie heeft de werkwijze van de IND tot gevolg dat veel niet-hetero en niet-cis mensen die een herhaalde asielaanvraag doen, bij voorbaat kansloos zijn. Verklaringen en ondersteuningsbrieven van organisaties moeten helpen bij hun aanvraag.

Lees ook: Trans vrouwen van kleur het vaakst slachtoffer dodelijk geweld

In strijd met werkinstructies

Het niet accepteren van ondersteuningsbrieven van belangenorganisaties is in strijd met de werkinstructie voor de IND, aldus LGBT Asylum Support. De organisatie heeft staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) om opheldering gevraagd.

“Dit gaat over de integriteit van honderden vrijwilligers in Nederland die dag en nacht werkzaam zijn bij verschillende LHBTI-belangenorganisaties om LHBTI-asielzoekers bij te staan. Zij worden nu als fraudeurs weggezet als zij ondersteuningsbrieven schrijven”, zegt voorzitter Sandro Kortekaas. “Door deze organisaties als niet objectieve, onbetrouwbare bronnen neer te zetten, kan de IND deze bewijsstukken weigeren.”

Lees ook: Pride Amsterdam in het teken van Stonewall: “Het was een rebellie”

ANP