Politiek

Pride Amsterdam in het teken van Stonewall: "Het was een rebellie"

De Pride Amsterdam staat volgend jaar stil bij de Stonewall-protesten, die vijftig jaar geleden uitbraken in New York. Dat gebeurt onder het motto ‘Remember the past, create the future’, maakt de organisatie bekend.

De protesten, die eind juni 1969 plaatshadden, vormen een scheidslijn in de geschiedenis van de lhbt-beweging, zegt directeur Lucien Spee van stichting Amsterdam Gay Pride.

Eerste Pride Parade ter wereld

Een jaar na het protest was in New York de eerste Pride Parade ter wereld. Het thema komt onder meer terug in de aankleding van de boten in de roemruchte Canal Parade, waarvoor deelnemers zich vanaf 4 januari kunnen inschrijven. De Pride Amsterdam is bovendien ook op zondag 30 juni op de Parade in New York vertegenwoordigd.

Lees ook: Trans vrouwen van kleur het vaakst slachtoffer dodelijk geweld

De Stonewall-protesten braken uit in de wijk Greenwich Village bij de gewelddadige ontruiming van homobar The Stonewall Inn door de politie. De bezoekers, onder wie homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, maar vooral trans mensen, besloten terug te vechten.

Rebellie, opstand, burgerlijke ongehoorzaamheid

Stormé DeLarverie was een van de eerste mensen die besloot terug te vechten en zei er 50 jaar later over: “Het was een rebellie, het was een opstand, het was burgerlijke ongehoorzaamheid, het waren verdomme geen rellen.” Het protest duurde een week.

Lees ook: Leefsituatie voor niet-hetero’s nog steeds veel slechter dan voor hetero’s

Pride Amsterdam is van 27 juli tot en met 4 augustus, met de jaarlijkse botenparade van tachtig boten op zaterdag 3 augustus. Het feest is vooral bedoeld voor lesbiennes, homo- en biseksuelen, queers, trans mensen en interseksuele mensen.

ANP/Redactie