Gezondheid

Langer leven? Neem een hond!

Met een hond aan je zij leef je langer en heb je minder kans op hartproblemen. Dit meldt de site American Heart Association na onderzoek. Vooral de leeftijd van alleenstaanden is hoger met een trouwe viervoeter.

De kans op vroegtijdig overlijden als hondenbaasje is 24 procent kleiner dan bij anderen. Verder is er met een hond 33 procent minder kans dat een hartaanval of beroerte het overlijden veroorzaakt.

Hond gezond vooral voor alleenstaanden

Bij de studie zijn 182.000 mensen die een hartaanval hebben gehad geanalyseerd. Daarvan had zes procent een hond.

Het onderzoek meldt dat het risico op overlijden bij alleenstaanden met een hond na een hartaanval en ziekenhuisopname 33 procent lager is. Dit zou 15 procent zijn bij een hondeneigenaar met een partner en/of kind.

Waarom leven hondenbezitters langer?

Het lagere risico op vroegtijdig overlijden met een trouwe viervoeter komt door de toename van lichamelijke activiteit en het afnemen van depressies en eenzaamheid. Eenzame mensen gaan door hun hond meer met anderen praten en komen hierdoor uit hun isolement, meldt het onderzoek. Door het wandelen en andere activiteiten met de hond worden de baasjes gezond en dit helpt vitaliteit en de eventuele revalidatie na een hartaanval.

Lees ook: In dit ziekenhuis mogen huisdieren op bezoek bij hun baasjes