Dieren

Konikpaarden uit Oostvaardersplassen op de vrachtwagen gezet: "Het ging heel voorspoedig"

De eerste vijftig konikpaarden uit de Oostvaardersplassen zijn vrijdagochtend in vrachtwagens naar Wit-Rusland geladen. De operatie verliep rustig en goed.

De paarden moesten vanuit de grote weide naar twee klaarstaande vrachtwagens worden geleid. Volgens boswachter Hans-Erik Kuypers is het altijd even kijken hoe dat gaat. “Maar het ging eigenlijk heel voorspoedig en beheerst. Verbazingwekkend rustig zelfs.”

Geduld is bij dit soort operaties het sleutelwoord. Zelf rustig blijven is daarom het belangrijkst volgens de boswachter. “Als je rustig bent, gaan ze uit eigen beweging bijna de vrachtwagen in.”

Lees ook: Konikpaarden uit de Oostvaardersplassen op transport naar Wit-Rusland

23 uur

De reis naar Wit-Rusland zal naar schatting bijna een dag in beslag nemen. Kuypers: “De rit duurt zo’n 23 uur, dus dat is een behoorlijke reis. We zijn vanmorgen expres begonnen toen het licht werd zodat de paarden morgenochtend ook weer in het licht aankomen. Dan kunnen ze de rest van de dag aan hun nieuwe gebied wennen.”

Toch kunnen de paarden niet meteen de hele omgeving in. Kuypers: “Er is daar een klein gebied waar ze eerst een paar weken in quarantaine moeten, maar daarna hebben ze een natuurgebied van duizenden hectares tot hun beschikking waar ze vrij kunnen rondlopen.”