Dieren

Konikpaarden uit de Oostvaardersplassen op transport naar Wit-Rusland

Het transport van het eerste deel van 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland is vrijdagochtend begonnen. Dat meldt Staatsbosbeheer.

Half juli liet Staatsbosbeheer nog weten dat de verhuizing vertraging opliep. Voor de verhuizing waren allerlei papieren nodig en dat duurde in Wit-Rusland langer dan voorzien. Deze week heeft Staatsbosbeheer echter de definitieve importvergunning vanuit Wit-Rusland ontvangen.

Lees ook: Discussie over situatie paarden in Oostvaardersplassen laait hoog op

De eerste vijftig dieren zijn inmiddels onderweg naar natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky. Ze zijn per familiegroep de vrachtwagen ingegaan, schrijft boswachter Mikal Folkertsma in een blog.

Vrijdagochtend vroeg is begonnen met het transport, om ervoor te zorgen dat de dieren zaterdagochtend op hun bestemming aankomen “en zo bij daglicht lang tijd hebben om hun nieuwe leefgebied te kunnen verkennen”.

240.000 hectare

De paarden gaan in Wit-Rusland weer in quarantaine. Daardoor kunnen ze ook wennen aan hun nieuwe leefgebied, aldus de boswachter. Het natuurgebied waar ze naartoe gaan is het grootste bosgebied van Wit-Rusland en beslaat in totaal 240.000 hectare.

De overige konikpaarden, ongeveer honderd, worden de komende weken naar Wit-Rusland gebracht. In maart verhuisde al een groep van 29 paarden vanuit de Oostvaardersplassen naar natuurgebied Atapuerca in Spanje.

ANP