Dieren

Discussie over situatie paarden in Oostvaardersplassen laait hoog op

De hitte van vorige week heeft opnieuw voor discussie losgemaakt rondom de paarden in de Oostvaardersplassen.

De konikpaarden die binnenkort worden vervoerd naar Wit-Rusland hebben in de hete temperaturen zonder beschutting in de quarantaine gestaan. PvdD, FvD, PVV en verschillende actievoerders spreken er schande van.

“Ze krijgen slecht te eten, ze hebben geen beschutting en ze drinken uit modderpoelen”, zegt actievoerder Annemieke van Straaten terwijl ze haar eigen gemaakte videobeelden laat zien. “De paarden daar krijgen niet de zorg die ze nodig hebben.”

Lees ook: Debat over slechte zorg paarden Oostvaardersplassen

Aangifte tegen Staatsbosbeheer

Samen met de PvdD heeft Van Straaten aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer, die verantwoordelijk is voor de paarden. De dieren zouden vanwege de overpopulatie in de Oostvaardersplassen half juli naar Wit-Rusland worden verplaatst, maar dat was niet gelukt.

De dieren stonden tijdens de hittegolf in de zogenaamde vangweide, maar volgens Staatsbosbeheer kunnen de dieren dit prima aan. “De dieren hebben een goede verzorging gehad de afgelopen periode. We hebben ze water en hooi gegeven”, zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer.

Ook reageert hij op de aantijgingen van activisten en politici. “Mensen vinden ook dat we ze beschutting moeten geven, maar dat werkt juist averechts voor de dieren omdat ze die niet gewend zijn.” Volgens Van Dun zoeken de dieren bij warmte juist de open vlakte zodat ze wind kunnen vangen en tijdens de hittegolf was er volgens Staatsbosbeheer genoeg wind.

Lees ook: Konikpaarden in Oostvaardersplassen in de brandende zon, PS Flevoland houdt spoedoverleg

Overleden paarden

De afgelopen periode zijn er 11 paarden overleden. Volgens Staatsbosbeheer was dat voordat de hittegolf plaatsvond en heeft de hitte daar geen rol bij gespeeld.

Vanavond wordt hierover een spoedoverleg gevoerd in de Provinciale Staten.

Beeld: ANP