Dieren

Konijnenhouder Theo reageert op eigen gruwelbeelden: 'Ik doe alles volgens de regels'

Op de nare beelden die Animal Rights dinsdag van commerciële konijnenbedrijven naar buiten bracht, was duidelijk te zien hoe er stervende en zelfs dode vleeskonijnen in de hokken lagen.

De 58-jarige konijnenhouder Theo Koning herkende zijn eigen bedrijf bij de beelden, maar volgens hem is er één ding zeker: hij behandelt zijn konijnen gewoon volgens de regels en doet dus niets fout. Dit vertelt hij woensdag aan De Gelderlander.

Animal Rights brak ongeveer anderhalve maand geleden ‘s avonds in bij de konijnenhouder. Volgens de organisatie zijn de beelden gemaakt ‘door bij een open deur naar binnen te gaan’. “Ik doe ze eigenlijk altijd op slot, maar zag zes à zeven weken geleden wel dat de klink niet helemaal goed zat,” vertelt Koning. “Toen dacht ik al dat er iets niet klopte.”

‘Gewoon volgens de regelgeving’

De boer beheert ongeveer 130 konijnen. Ze zitten daar volgens hem allemaal volgens de regelgeving van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Zo zouden ze rechtop kunnen staan, hebben ze daglicht, kunnen ze elkaar zien en liggen ze op kunststof in plaats van hard gaas van metaal.

Aan Hart van Nederland vertelde Erwin Vermeulen, campagneleider van Stop de slacht, eerder al dat de konijnen bij de meeste bedrijven leven van korrels bestaande uit vet en zetmeel. Koning vertelt echter trots dat hij is overgestapt naar een brei met citroensap. Dit zou beter voor de darmen zijn. Bovendien krijgen ze ook nog eens drie keer per dag water. ”Als dit niet diervriendelijk is, wat dan wel?”

Antibiotica

”Buiten komen doen ze nooit. Ze vervelen zich enorm, want ze kunnen geen normaal konijnengedrag vertonen,” vertelde Vermeulen verder. Hierdoor gaan de konijnen elkaar of zichzelf verwonden.

“Er schuilt ook enig risico voor de mens in deze industrie. Zo eet je niet alleen een konijn dat nooit gelukkig is geweest, ook draagt het vaak hoge hoeveelheden antibiotica met zich mee.” Door dit binnen te krijgen, worden mensen resistent voor het geneesmiddel waardoor het later niet meer aanslaat.

Lees ook: Konijnenboutje met kerst krijgt nare smaak na zien barre leefomstandigheden

Arie Kool, voorzitter vakgroep Konijnenhouderij LTO Nederland, reageerde dinsdag ook op de beelden. Volgens hem heb je als konijnenhouder juist slechts één belang: het gezond houden van je dieren. ”Het is dan ook heel erg intimiderend dat Animal Rights elk jaar weer de hele sector probeert zwart te maken,” reageert Kool. “Begrijp me niet verkeerd want als er misstanden zijn dan moeten die aangepakt worden. Maar het beeld dat deze dierenextremisten schetsen is niet representatief voor de Nederlandse sector.”

Beeld van video Animal Rights