Dieren

Konijnenboutje met kerst krijgt nare smaak na zien barre leefomstandigheden

Genieten van een lekker gestoofd konijntje met kerst zit er voor sommigen niet in na het zien van de filmbeelden van Animal Rights en konijn in Nood. Deze organisaties onderzochten een kwart van de ongeveer veertig commerciële konijnenvleesbedrijven en stuitten daarbij op de meest gruwelijke leefomstandigheden.

Want waar je huppelende konijnen verwacht, kom je eerder draadgaaikooitjes tegen met meerdere konijnen op elkaar geklemd. Bijna overal ligt er een ziek, stervend of zelfs dood konijn tussen de nog levende dieren. De bedrijven staan onder andere in Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg.

Risico voor mens

“Zo leven de beestjes van korrels bestaande uit vet en zetmeel om ze sneller te laten groeien,” vertelt Erwin Vermeulen, campagneleider van Stop de slacht. “Buiten komen doen ze nooit. Ze vervelen zich enorm, want ze kunnen geen normaal konijnengedrag vertonen.” Hierdoor gaan de konijnen elkaar of zichzelf verwonden. De situatie is vaak gelijk aan dat van de legbatterijkip.

Er schuilt ook enig risico voor de mens in deze industrie. Zo eet je niet alleen een konijn dat nooit gelukkig is geweest, ook draagt het vaak hoge hoeveelheden antibiotica met zich mee. Door dit binnen te krijgen, worden mensen resistent voor het geneesmiddel waardoor het later niet meer aanslaat wanneer je daadwerkelijk ziek bent.

Lees ook: Kind zet zwaar verwaarloosd konijn uit auto in Deil

Ziektes die in de bedrijven vaak voorkomen zijn bacteriële ziektes, de dikke buikziekte en de zeer besmettelijke ziekte RHD2. Bij alle ziektes is de dood een vaak voorkomend gevolg. “Bovendien worden ze verplicht zich voort te planten, aan de hand van inseminatie,” vertelt Vermeulen verder over de schrijnende situatie. “Overleeft mama het niet, dan doen de jonkies dat vaak ook niet.”

 ‘Extremisten veroorzaken leed’

Volgens Arie Kool, voorzitter vakgroep Konijnenhouderij LTO Nederland, heb je als konijnenhouder juist slechts één belang: het gezond houden van je dieren. “Het is dan ook heel erg intimiderend dat Animal Rights elk jaar weer de hele sector probeert zwart te maken,” reageert Kool. “Begrijp me niet verkeerd want als er misstanden zijn dan moeten die aangepakt worden. Maar het beeld dat deze dierenextremisten schetsen is niet representatief voor de Nederlandse sector.”

“Het is vaker voorgekomen dat dit soort videobeelden niet alleen doelbewust een vertekend beeld van de sector schetsen, maar ook niet aansluiten bij de realiteit in een stal,” beweert Kool verder. “Er wordt vaak gebruik gemaakt van beelden uit het buitenland of verouderde beelden.”

Het zijn juist de ‘extremisten’ die leed veroorzaken. Zo zouden zij tijdens hun inbraak de dieren in paniek brengen door het licht en de herrie. De viervoeters verwonden zichzelf vervolgens door een poging tot vluchten. En ondanks alles zouden de organisaties de diergezondheid ook niet hoog hebben staan. “Vertegenwoordigers van deze organisaties zijn recent nog zonder beschermende kleding opgepakt tijdens een inbraak, met een groot risico op de verspreiding van ziektes.”