Misdaad

'Kliniek Den Dolder kent minder snel verlof toe uit angst voor commotie'

De psychiatrische kliniek in Den Dolder waar Michael P. ook zat, is terughoudender geworden met het toekennen van verlof. Binnen de kliniek is er angst voor nieuwe commotie. Dit maakt het moeilijker maken om patiënten naar de samenleving te laten terugkeren.

Dit blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. Michael P. verbleef in 2017 in Den Dolder. Hij kreeg daar veel vrijheden. Tijdens zijn verblijf vermoordde en verkrachtte hij Anne Faber. Vorige week werd P. in hoger beroep veroordeeld tot 28 jaar cel en tbs.

Zonder jas naar buiten

Begin dit jaar werd er nog een patiënt opgespoord met behulp van een politiehelikopter. Volgens de kliniek ging dit om een ongevaarlijke patiënt, maar het zorgde toch voor veel onrust in de omgeving van de kliniek. Achteraf bleek dat er vooral zorgen waren dat de patiënt onderkoeld zou raken omdat hij geen jas bij zich had. In juni keerde een andere patiënt niet terug naar de kliniek na een verlof. Er ontstond weer landelijke commotie en de burgemeester vond dat de vermissing gemeld had moeten worden door de kliniek. Sinds dit incident moet de kliniek dagelijks een rapport naar het ministerie van Justitie en Veiligheid sturen.

Lees ook: Familie Anne Faber verbijsterd: ‘Dit voelt totaal onrechtvaardig’

Volgens het bericht in de Volkskrant zijn medewerkers nu zo bang geworden voor ophef dat ze nu doorslaan in overleggen en het registreren van nieuwe stappen van patiënten. Psychiater Henrik Keijer is sinds april werkzaam in Den Dolder. Hij schat dat medewerkers per werkdag tot twee uur extra bezig zijn met overleggen en registratie. Dit gaat weer ten koste aan de tijd die hij kan besteden aan patiënten.

Volgens Keijer is het niet goed dat de aandacht voor de patiënt verminderd. ‘Als de forensische zorg vooral bezig is met zich te verantwoorden naar de boze burger en de waan van de dag in de politiek, doen we deze kwetsbare doelgroep tekort.’

Podcast

De eindverantwoordelijke voor de kwesties die in Den Dolder spelen is minister Sander Dekker. Sinds eind maart uit een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek dat er van alles mis is in Den Dolder, ligt hij extra onder loep omdat hij ervoor moet zorgen dat het beter wordt.

Omwonenden van de kliniek voelen zich namelijk onveilig. Helpt Dekker de inwoners in Den Dolder? Dat onderzocht politiek verslaggever Charlotte Nijs in haar wekelijkse podcast.


Oh Oh Den Haag is de podcast waarin verslaggeefster Charlotte Nijs politiek Den Haag confronteert met jouw nieuws. Iedere week voelt ze politici aan de tand over wat speelt in het land en stelt ze de vraag: wat schieten we op met Den Haag?

Luister hem hier:


Wil jij elke week de nieuwste aflevering van Oh Oh Den Haag beluisteren op je smartphone? Dat kan erg gemakkelijk en gratis door je op de podcast te abonneren. Open de podcast-app op je Apple- of Androidtoestel en zoek de Oh Oh Den Haag-podcast in de app. Klik op de ‘Aboneer-knop’.

Gebruik je Spotify? Dan kun je de podcast hier beluisteren.

Foto: ANP