Gezondheid

Klappen en een zwaar gekneusde voet: verkeersregelaar Jim aangereden en mishandeld

Het was afgelopen weekend weer een paar keer ‘goed’ raak met geweld tegen verkeersregelaars. In Nijmegen raakte een 16-jarig meisje gewond toen zij het verkeer probeerde te regelen bij een triatlon. En ook in Valkenswaard viel er een slachtoffer: verkeersregelaar Jim van Kooten uit Heerlen. Een boze automobilist is over zijn voet gereden en heeft hem enkele klappen gegeven. En dat alles onder toeziend oog van een klein kind.

“Ik ben beroepsmatig verkeersregelaar, al heel wat jaren. Maar dit heb ik nog nooit meegemaakt” verzucht Jim vanaf de bank in zijn woonkamer. “Zo agressief, dit had ik echt nooit verwacht.” Zondagmiddag ging het mis. Jim is aan het werk bij een afzetting op de N69. Een zojuist aangekomen automobilist wilde koste wat kost doorrijden, terwijl dat echt niet mogelijk was. Er waren namelijk wegwerkzaamheden aan de gang. Uiteindelijk was het Jim die het moest ontgelden: “ik ken de verhalen uit de krant, maar dat dit mij nu moest overkomen…”

Nieuwe laarzen voorkomen erger

De woeste automobilist gaf gas en reed over Jim’s voet heen. Geluk bij een ongeluk: hij had net nieuwe, heel stevige werklaarzen gekocht: “ik sta vaak en veel op het asfalt, dus een paar stevige laarzen zijn wel nodig. Helaas zit er geen stalen bescherming op de enkels, maar het heeft ook erger voorkomen.” Vanwege de schrik viel de verkeersregelaar om tegen de spiegel van de auto. En dat had vervolgens een paar klappen tot gevolg: “twee klappen heb ik moeten incasseren. Een op de borst en de tweede wist ik af te weren. Die was echt met gebolde vuist, recht op mijn gezicht af” zegt Jim.

Lees ook: Boze bestuurder slaat vrijwilligster (16) bewusteloos in Nijmegen

De agressieve automobilist was ook niet bepaald een goed voorbeeld voor anderen. Sterker nog: er zat een kind naast hem in de auto: “Ik weet niet of hij de vader was, maar zij schrok enorm en werd helemaal hysterisch over hoe hij reageerde” zegt Jim. Ondanks de klappen en de pijn aan zijn voet heeft hij nog wel een foto weten te maken van de agressieveling. Die heeft hij overgedragen aan de politie.

Respect voor de verkeersregelaar

De verkeersregelaar is nu zeker een week uit de running. Iets dat zijn baas natuurlijk ook niet kan waarderen. “Toen ik het hoorde ben ik gelijk in de auto gestapt naar Valkenswaard. Echt niet normaal dit” aldus een gepikeerde Edwin van Zoggel van XXL Traffic uit Weert. “Ik hoor vaker van onze medewerkers dat ze te maken krijgen met geweld. Vaak gaat het dan om uitschelden of middelvingers. Maar zo erg als bij Jim maak je niet vaak mee. En ik ken Jim al tien jaar!”

“Verkeersregelaars staan er in weer en wind, kou, regen, hagel, brandende zon. Het enige dat ik vraag is: tel eens tot tien. Wij staan er niet om je te plagen” stelt Van Zoggel. De collega’s van Jim zijn volgens hem ook erg geschrokken: “gelukkig is er veel steun voor Jim, veel collega’s hebben hem geappt.” En dat is iets dat Jim kan bevestigen: “toen ik na het ziekenhuisbezoek thuis kwam, waren mijn Facebook en mijn telefoon ontploft!” Een beetje respect voor verkeersregelaars, dat is dus eigenlijk alles, dat ze willen.