Politiek

Meerderheid Kamer wil dat boerkaverbod strenger aangepakt wordt

Een ruime Kamermeerderheid wil dat het kabinet meer doet om het boerkaverbod te handhaven. Het verbod ging op 1 augustus in en leidde al tot een aantal incidenten.

Volgens VVD-Kamerlid Dennis Wiersma is de uitvoering van de wet “belabberd”. Hij drong met andere fracties aan op aanscherping. De wet verbiedt het dragen van gezichtsbedekkende kleding in onder meer overheidsgebouwen, ziekenhuizen en het openbaar vervoer.

‘Boerkaverbod nog maar net van kracht’

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken houdt “de vinger aan de pols” bij de wet die het boerkaverbod regelt. Ze bekijkt of die wet goed wordt uitgevoerd en zal de Tweede Kamer op de hoogte houden, zei ze donderdag in een debat.

De minister is nog niet van plan de evaluatie van de wet te vervroegen. Die evaluatie staat over drie jaar op de agenda. Ollongren onderstreepte dat de wet pas sinds augustus in werking is. Volgens haar is het te vroeg om nu al te zeggen dat er iets mis is.

Positieve effecten

Ollongren vindt wel dat een buschauffeur in Limburg die weigerde een boerkadraagster mee te nemen niet door zijn werkgever op de vingers getikt had moeten worden. Ze noemde dat “ten onrechte”. Maar ze onderstreepte dat de wet naast incidenten “ongetwijfeld” ook positieve effecten heeft.

Lees ook: Buschauffeur weigert nikabdraagster, vrouw uit bus gezet

De wet leidt ertoe dat vrouwen afzien van het dragen van gezichtsbedekkende kleding op de plekken waar dat niet meer mag, vermoedt ze. Die positieve effecten zijn volgens haar minder zichtbaar dan de voorvallen die de media haalden.

ANP/Redactie