Politiek

Junaid I. wilde cartoonwedstrijd stoppen: 'Niet de bedoeling iemands leven te beroven'

De Pakistaanse Junaid I., die een bedreigend filmpje voor Wilders maakte, kwam naar Nederland met het doel een cartoonwedstrijd te stoppen. Hij wordt ervan verdacht dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op Geert Wilders. In de rechtbank benadrukte Junaid I. maandag dat hij niemand van het leven wilde beroven. 

PVV’er Wilders had een cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed uitgeschreven. De verdachte nam een filmpje op waarin hij de aanslag op Wilders aankondigde.

Filmpje aankondiging aanslag

Op het Centraal Station van Den Haag nam hij een filmpje op waarin hij in het Pakistaans een aanslag aankondigde op de PVV-leider of de Tweede Kamer. “Het was nooit mijn bedoeling om iemand van het leven te beroven”, benadrukte Junaid I. in de rechtbank. “Ik heb niks tegen Wilders en ook niks tegen de Nederlandse maatschappij.”

In het Facebookfilmpje zegt hij daarentegen dat hij zijn best zal doen om “deze hond, deze onbeschaafde naar de hel te sturen” en noemt hij dat “zijn missie”. De video is door 153.000 mensen gezien, 14.000 keer gedeeld en 1100 keer van commentaar voorzien.

Lees ook: Meer onderzoek Pakistaanse bedreiger Wilders

I. liet de rechter weten dat hij emotioneel was toen hij de video opnam. Hij had honger en dorst en was al een paar dagen dakloos in Nederland. Een dag na de opname, op 28 augustus vorig jaar, werd hij aangehouden op het station in Den Haag.

Wilders aanwezig bij strafeis

Voor de zaak tegen I. zijn twee dagen uitgetrokken, de strafeis wordt dinsdag verwacht. Wilders heeft aangegeven dinsdag aanwezig te willen zijn om indien mogelijk “de verdachte in de ogen te kijken”. “Dit soort types zorgen ervoor dat ik deze maand al 15 jaar mijn vrijheid kwijt ben”, reageerde Wilders op de aankondiging.

I. ontkent alle terroristische motieven, liet hij eerder al weten. Hij was boos en kwam voor de profeet op, maar hij wilde alleen demonstreren en Wilders of anderen geen kwaad doen. De Pakistaan zit vast op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught, ondanks verzoeken van zijn advocaat om een minder zwaar regime.

‘Junaid I. Bij ieder transport gekneveld’

“Het is zonneklaar dat I. geen terrorist is”, zei zijn advocaat tijdens een voorbereidende zitting. “Hij heeft het heel zwaar in het regime. Hij wordt drie keer per dag gevisiteerd en bij ieder transport gekneveld.” De rechtbank Den Haag is voor deze zaak uitgeweken naar de extra beveiligde locatie op Schiphol.

Lees ook: Terrorist Jawed S. heeft geen zin in 27 jaar cel en gaat in hoger beroep