Misdaad

Terrorist Jawed S. heeft geen zin in 27 jaar cel en gaat in hoger beroep

De terrorist die op 31 augustus vorig jaar een aanslag pleegde op Amsterdam Centraal Station gaat in hoger beroep. Zijn advocaat bevestigt dat aan Hart van Nederland, naar aanleiding van berichtgeving van AT5. Jawed S. kreeg vorige week van de rechtbank bijna 27 jaar cel opgelegd.

De in Duitsland woonachtige Afghaan Jawed S. stak op Amsterdam Centraal twee Amerikaanse toeristen neer. Volgens de rechtbank had hij een terroristisch motief toen hij het duo in de rug stak.

Jawed S. boos op Geert Wilders

Hij pleegde de aanslag naar eigen zeggen neer uit woede over beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Hij was boos op PVV-leider Geert Wilders omdat die een wedstrijd wilde organiseren voor het maken van spotprenten van de profeet.

Lees ook: Aanslagpleger Amsterdam CS verdwijnt bijna 27 jaar achter slot en grendel

Het was zijn bedoeling om zoveel mogelijk Nederlandse slachtoffers te maken. Dat hij twee Amerikanen aanviel, was puur toeval. Volgens de rechter heeft Jawed S. de Nederlandse bevolking vrees aangejaagd en geprobeerd de overheid te dwingen op te treden tegen de PVV-leider

Groter drama voorkomen

Negen seconden nadat S. begon in te steken op de groep toeristen werd hij neergeschoten door een politieagent. Die had hem al in in het vizier omdat S. zich verdacht gedroeg. De agenten hebben door hun snelle optreden mogelijk meer slachtoffers weten te voorkomen.