112

Aanslagpleger Amsterdam CS verdwijnt bijna 27 jaar achter slot en grendel

De twintigjarige Jawed S. die vorig jaar twee Amerikanen neerstak in het Centraal Station in Amsterdam krijgt 26 jaar en 8 maanden celstraf. Dit heeft de rechtbank van Amsterdam maandag besloten.

Hij heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt aan een terroristisch gemotiveerde, dubbele poging tot moord. Het OM vond dat S. volslagen gebrek aan berouw en bereidheid tot opnieuw toe slaan toonde.

‘Hij verwachtte het niet te overleven’

De in Afghanistan geboren S. reisde op 31 augustus vanuit Duitsland naar ons land. Hij stak de twee slachtoffers naar eigen zeggen neer uit woede over beledigingen aan het adres van de profeet Mohammed. Hij was boos op PVV-leider Geert Wilders omdat die een wedstrijd voor het maken van spotprenten van de profeet op touw had gezet.

Hij viel de twee slachtoffers vanuit het niets aan met een mes. Een van hen raakte blijvend invalide. Kort na de aanval schoot een politieman S. neer. De dader wilde “mensen doden om zich te wreken en ging er vanuit dat hij het niet zou overleven”, zo citeerde de officier een verklaring van de verdachte.

De verdachte is volgens het OM volledig toerekeningsvatbaar. De advocaat van S. zei te begrijpen dat het OM hoog eist, maar vond 25 jaar cel te veel.

Lees ook: Agent tegen aanslagpleger Jawed S.: ‘Ik had je ook dood kunnen schieten’