Gezondheid

Jongeren met illegaal vuurwerk in twee jaar tijd verdubbeld

Jongeren steken steeds meer illegaal vuurwerk af, dat blijkt uit onderzoek van Vostradamus onder 1100 jongeren in opdracht van Pearle Opticiens. Waar twee jaar geleden nog één op de tien tieners illegaal vuurwerk afstak, is dit inmiddels verdubbeld naar zo’n achttien procent.

Tegelijkertijd geeft ruim een derde aan vuurwerk gevaarlijk te vinden. Ongeveer een kwart van de jongeren probeert zelfs alles wat met vuurwerk te maken heeft te vermijden, en is voor een landelijk vuurwerkverbod.

Vuurwerkbril

Bijna de helft van de jongeren draagt een vuurwerkbril wanneer ze zelf vuurwerk afsteken, blijkt uit het onderzoek. Toch lijken de jongeren niet bewust te zijn van de gevaren door vuurwerk van een ander. Wanneer een ander vuurwerk afsteekt, draagt nog maar een kwart van de tieners oogbescherming.

Volgens het onderzoek is dit te verklaren door het feit dat een kwart van de jeugd zich schaamt om een vuurwerkbril te dragen. Ook geeft bijna een derde van de tieners aan dat een vuurwerkbril iets is voor kleine kinderen.

Lees ook: Baasje doet aangifte na vuurwerk in anus van kater DJ Karel

Oogletsel

“Ieder jaar lopen meer dan honderdvijftig mensen oogletsel op, waarvan tien procent permanent blind wordt”, zegt oogarts Tjeerd de Faber van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap. Volgens De Faber kent een op de vier jongeren iemand die een ongeluk heeft gehad door vuurwerk van een ander.