Politiek

Beheerder van IS-appgroep aangehouden in Uithoorn

Een 31-jarige vrouw uit Uithoorn is aangehouden omdat ze een jihadistische groep op het socialmedianetwerk Telegram zou hebben beheerd. De groep GreenB1rds draagt het gedachtegoed van Islamitische Staat uit en roept op tot gewapende strijd.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de vrouw van opruiing tot een terroristische misdrijf, het verspreiden van opruiende geschriften en deelname aan een terroristische organisatie. Ze zou ook hebben geholpen bij training voor een terreuraanslag. De vrouw werd al vervolgd omdat ze in 2015 zou zijn uitgereisd naar IS-gebied in Syrië.

Instructies voor het maken van bomgordels

In de appgroep worden berichten van het persbureau van Islamitische Staat gedeeld. Ook staan er filmpjes in, onder meer van een zelfmoordaanslag en instructies voor hoe je een bomgordel maakt.

Bij de doorzoeking van het huis van de vrouw werden allerlei belastende zaken gevonden. Zo is beslag gelegd op een vlag van de terroristische IS en lag er een verboden stroomstootwapen en pepperspray in de woning. Ook werden mobiele telefoons, gegevensdragers en 1000 euro aan contanten in beslag genomen.

Lees ook: Aanslag Halle: ook in Nederland zijn antisemitische acties denkbaar

De vrouw is vrijdag voor de rechter-commissaris in Rotterdam voorgeleid en voor twee weken in bewaring gesteld.