Misdaad

Aanslag Halle: ook in Nederland zijn antisemitische acties denkbaar

Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) reageert geschokt op de terroristische aanslag in het Duitse Halle van woensdag. Volgens het centrum en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn acties door rechts-extremisme ook in Nederland voorstelbaar.

“Het leeft erg binnen de Joodse gemeenschap in Nederland”, vertelt een woordvoerder van CIDI. “Het is een buurland, het voelt dus ontzettend dichtbij. Het is niet voor niets dat onze synagoges ook beveiligd worden. Dat zal met deze aanslag zeker niet verdwijnen.”

Antisemitisme

“We houden bij CIDI heel concreet bij waar het antisemitisme in Nederland uit bestaat. Vooralsnog zijn dat incidenten zonder geweld. Maar dit soort aanslagen herinneren ons eraan dat dit ook in Nederland zou kunnen gebeuren,” vertelt de woordvoerder.

De NTCV laat weten dat het rechts-extremisme in Nederland vooral op het internet bestaat. Wel blijft er een dreiging van zogenoemde ‘lone actors’ of mensen die copy-cat gedrag vertonen. Zij halen hun inspiratie uit aanslagen zoals de aanslag in Halle of de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland.

Lees ook: Joodse Hidde voelt zich onveilig met keppeltje op: ‘Ik word dagelijks uitgescholden’

Aanslag

De 23-jarige Hidde van Koningsveld, werkzaam bij CIDI, ziet dat antisemitisme ook in Nederland erg heftig is: “De geweldsdreiging is er al een hele tijd. Het is niet voor niets dat onze synagoge bewaakt wordt door de marechaussee.”

De aanslag in Halle werd door de dader gelivestreamed op videosite Twtich. “Ik heb het fragment gezien waarop hij probeert de synagoge in de komen. Ik ben zo blij dat hem dat niet gelukt is. Het meest treffende vond ik dat hij zichzelf toen ook een loser noemde.”