Gezondheid

Tandartsverzekering is vaak niet nodig, toch hebben we hem massaal

Nederlanders zijn Europees kampioen naar de tandarts gaan. Meer dan zes op de tien mensen heeft dan ook een tandartsverzekering, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder 1600 mensen. Maar is dat wel nodig?

We zijn voorzichtig met onze tanden. Uit Europees onderzoek blijkt donderdag dat Nederlanders gemiddeld bijna drie keer per jaar in de tandartsstoel zitten, veel vaker dan de rest van Europa. Ook gaan we steeds vaker, want zeven jaar geleden gingen ‘nog’ maar twee keer per jaar naar de tandarts.

Lees ook: Nederlanders gaan allang niet meer alleen voor hun gebit naar de tandarts, maar ook voor een spuitje botox

Andere Europeanen laten duidelijk minder vaak hun tanden controleren. Tsjechen en Litouwers staan op de tweede plaats, met 1,6 bezoek per jaar. De Cyprioten maken het echt bont met 0,1 tandartsbezoek per jaar. Dat betekent gemiddeld een keer in de tien jaar(!).

Tandartsverzekering voor zekerheid

De tandarts zit niet in het basispakket en daarom hebben dus veel mensen een aanvullende verzekering. Slechts vijf procent van de ondervraagden zegt daar volgend jaar van af te willen. Het gevoel van zekerheid is voor veel mensen (56 procent) de doorslaggevende reden voor een tandartsverzekering.

Maar lang niet iedere Nederlander gaat naar de tandarts. Tien procent van onze landgenoten zegt nooit te gaan, elf procent alleen bij pijn of als er een probleem is. Van deze mensen geeft bijna een kwart aan dat een gebrek aan geld de reden voor niet verzekeren is, 28 procent is bang voor de tandarts.

Lees ook: Arda Millenaar ging uit angst voor de hoge rekening jarenlang niet naar de tandarts, maar kon dit jaar voor het eerst weer haar gebit laten controleren

Is extra verzekeren nodig?

Het nut van controles is duidelijk. Hoe vaker je gaat, hoe groter de kans is dat gaatjes of andere tandproblemen snel worden ontdekt. Maar loont het ook om je ervoor te verzekeren? Dat hangt vooral af van je persoonlijke situatie.

Natuurlijk is het zo dat een tandartsverzekering handig is als je vaak naar de tandarts gaat of een aantal zware behandelingen gepland hebt staan. Als je alleen een periodieke controle en nooit problemen hebt, is het wellicht voordeliger om geen verzekering te nemen. Babs van der Staak van de Consumentenbond legt het uit.

Tekst gaat verder onder de video

Wat zit er in de basisverzekering?

Let voordat je een tandartsverzekering afsluit ook op wat er allemaal in de basisverzekering zit. Op de site van de Rijksoverheid staat een overzicht van wat er in de basisverzekering zit. Deze belangrijke mondbehandelingen worden standaard vergoed:

  • Voor kinderen onder de achttien jaar: de periodieke controle, het verwijderen van tandsteen, vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp.
  • Voor volwassen: chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. De periodieke controle wordt niet niet vergoed.
  • Orthodontie en implantaten bij een ernstige ontwikkeling of afwijking van de mond.

Lees ook: Wil je weten wat er komend jaar verandert aan je zorgverzekering? Check het hier

Wat vindt Nederland? is het opiniepanel van Hart van Nederland. Het panel bestaat op dit moment uit 27.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van opiniepeiler Maurice de Hond.